latinica  ћирилица
12/05/2022 |  20:10 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

На спомен-костурницу у Глини данас постављен крст

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов изјавио је Срни да је на његову иницијативу Вијеће српске националне мањине данас поставило крст на спомен-костурницу у Глини која је подигнута 1951. године и да је средства за комплетну реконструкцију костурнице, укључујући и крст, прошле године обезбиједила Влада Републике Српске.
Спомен костурница у Глини - Фото: СРНА
Спомен костурница у ГлиниФото: СРНА

Арлов је додао да је крст постављен на његову иницијативу као потомка звјерски убијених жртава 1941. године и Вијећа српске националне мањине града Глине.

- За вријеме комунистичке власти православни крст никада није био на костурници. Ови мученици су звјерски убијени прије 81 годину, мада су сви били крштени. Сви су били писмени и у цркви су научили писати. Први пут у миру њихове кости леже под крстом. Амин, Боже - рекао је Арлов.

Он ће, као потомак српских жртава које су усташе звјерски поклале 1941. године, сутра присуствовати парастосу у спомен-костурници на православном гробљу у Глини и положити вијенац у знак сјећања на више од 2.000 углавном Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941.

Арлов је захвалио Влади Републике Српске за средства којима је обновљена спомен-костурница у Глини.

- Она ће служити у наредним деценијама свим генерацијама да се овај стравични злочин никад не заборави, гдје се могу сви потомци и Срби поклонити овим мученицима и невиним српским жртвама које су усташе уз подршку Трећег рајха убиле само зато што су Срби", навео је Арлов.

Спомен-костурница у Глини подигнута је 1951. године и у њу су пренесени посмртни остаци из јама у које су побацани звјерски убијени Срби у великом злочиначком покољу.