latinica  ћирилица
12/05/2022 |  21:40 ⇒ 13/05/2022 | 08:39 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Истину о стању у БиХ пренио сам бројним амбасадорима (ВИДЕО)

Јасно је да је сједница Савјета безбједности о БиХ протекла у оквирима само једне стране истине, а та истина не осликава стварно стање у БиХ, истакао је за Печат Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Показало се да високи представници већ дуги низ година подносе извјештаје које не одговарају стварном стању у БиХ, а у то се уклапају и амбасадори БиХ у УН. Велики број чланица СБ није упознат са правим стањем у БиХ, док су неке земље које имају своје амбасаде у БиХ, под директним су утицајем тих амбасада - нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је Шефик Џаферовић, предсједавајући Предсједништва БиХ, дошао у Њујорк, само да би спријечио његово обраћање пред Савјетом безбједности.

- Нисам имао ништа против да се и он обрати, али жао ми је што је мисија БиХ при УН урадила све како се ја не би обратио СБ и изнио истину о томе какво је право стање. Наравно, ми смо нашли други начин, како би то представили - додао је Тегелтија.

Навео је и проблем рада дипломатско конзуларне мреже БиХ.

- Она се често злоупотребљава у интересу само једног народа, и само они имају право да износе ставове у БиХ. То говори о томе какво је стање у БиХ. Морамо све урадити да истина дође до свих, како би и у УН сазнали прав истину о стању у БиХ - рекао је Тегелтија.

Ипак, истина је ипак речена бројним амбасадорима.

- Када сте дошли да говорите истину, нико вас не може спријечити у томе. Искористио сам наше пријатељске односе са појединим амбасадама како би их упознао и о ставовима друге стране. Имао сам разговоре са амбасадорима Кине и Русије у УН. Охрабрујуће је да они јако добро знају стварно стање у БиХ, и са тим ће упознати и Савјет безбједности и УН - поручио је Теглетија.

Предсједавајући Савјета министара наглашава да су извјештаји Кристијана Шмита и Шефика Џаферовића готово идентични.

- Извјештај Шмита и оно што је говорио Џаферовић су двије стране исте медаље. То су готово идентични извјештаји само што су предствљени на различите начине. Покушава се да се то представи као једина истина о БиХ, али свима је јасно да у БиХ постоје бројни проблеми, које они нису апострофирали - нагласио је Теглетија.  

Он је истакао да се не слаже са ставовима појединих амбасада у БиХ, јер те амбасаде на врло чудан начин извјештавају своје владе о стању  БиХ, и онда на веома сличан начин оне обавјештавају своје амбасаде у УН.

- Ту су бројни елементи пристрасности. Али и поред тога, не смијемо престати износити право стање и амбасадама Велике Британије и САД. Евидентно је да оно што наводе нису кључни проблеми, а поготово нису кључни актери за оно што они дефинишу као кривце у БиХ. Трудићу се да им прикажем слику БиХ онако како заиста и изгледа - каже Тегелтија.

Тегелтија је протумачио да сарајевска политика покушава да од Шмита направи тужиоца који ће оптужити неке људе БиХ да крше Детонски споразум.

 - Намјера им је била да ЦИК претворе у "пријеки суд" који би изврашвао те тужбене захтјеве које би подносио Шмит. За његов извјештај се може рећи да је тенденциозан, састоји се од много неистина и ни на који начин не осликава право стање у БиХ - закључио је Тегелтија за Печат.