latinica  ћирилица
12/05/2022 |  22:44 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: СПЦ поштује државу у којој се налази

Српска православна црква /СПЦ/ ће за рјешавање отворених питања у Влади имати коректног саговорника, са циљем да се прича заокружи праведно и у складу са законом, на обострану корист државе и СПЦ, поручио је премијер Црне Горе Дритан Абазовић.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Он се данас сусрео у манастиру Острог са Његовом светошћу патријархом СПЦ Порфиријем и митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, током свечаности поводом дана Светог Василија Острошког.

- Патријах Порфирије је нагласио да СПЦ поштује државу у којој се налази и њене институције, а минимум што очекује и жели је да живот организује тако да никога не угрожава, али и да ужива права и слободе прописане законима - саопштено је из Кабинета премијера Црне Горе.

Он је захвалио Абазовићу што је дошао на свечаност поводом дана Светог Василија Острошког и честитао му избор на функцију предсједника Владе.

Патријарх Порфирије рекао је да је увјерен да ће то бити на лично задовољство и корист свих грађана Црне Горе.

- Желим да Вам Бог да снаге да носите терет и одговорност, имајући у виду напор који то носи, нарочито на нашим просторима - рекао је патријарх.

Абазовић је навео да је најважније да се никад не заборави људска раван и да је читави смисао у томе да се изгради друштво у којем ће различити људи живјети слободно једни са другима, уз све специфичности и разлике.

- У том правцу никаквих рестрикција неће бити и ми ћемо својим примјером доприносити да се завидни вид толеранције који постоји у Црној Гори и региону развије у још више исправнијем смјеру - поручио је Абазовић