latinica  ћирилица
13/05/2022 |  07:24 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Глина: Парастос Србима звјерски убијеним 1941.

У спомен-костурници на православном гробљу у Глини данас ће бити служен парастос, а потом положени вијенци у знак сјећања на више од 2.000 углавном Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941.
Парастос Глина - Фото: РТРС
Парастос ГлинаФото: РТРС

На овај начни биће обиљежена 81 година од мученичког страдања Срба овог краја, а парастосу ће, између осталих, присуствовати и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов као потомак српских жртава.

Вијеће српске националне мањине јуче је поставило крст на спомен-костурницу у Глини која је подигнута 1951. године, а средства за комплетну реконструкцију костурнице, укључујући и крст, прошле године обезбиједила је Влада Републике Српске.

Арлов је додао да је крст постављен на његову иницијативу као потомка звјерски убијених жртава 1941. године и Вијећа српске националне мањине града Глине.

"За вријеме комунистичке власти православни крст никада није био на костурници. Ови мученици су звјерски убијени прије 81 годину, мада су сви били крштени. Сви су били писмени и у цркви су научили писати. Први пут у миру њихове кости леже под крстом. Амин, Боже", рекао је Арлов.

Масовна убиства Срба у Глини почела су у мају 1941. године. Један од најсвирепијих и најјезивијих злочина у Независној Држави Хрватској био је покољ неколико стотина Срба у глинској православној цркви у августу 1941. године.

У покољу је страдало 1.200 невиних жртава, а у костурници на православном гробљу сахрањено је 2.000 жртава есхумираних у Прекопи 1951. године.

Спомен-костурница у Глини подигнута је 1951. године и у њу су пренесени посмртни остаци из јама у које су побацани звјерски убијени Срби у великом злочиначком покољу.

Одлуком Скупштине општине Глина од 27. априла 1964. године, 13. мај је проглашен Даном сјећања на жртве фашистичког терора.