latinica  ћирилица
13/05/2022 |  10:05 ⇒ 13:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Ако Приштина постане члан, Савјет Европе крши сопствене постулате

Привремене институције самоуправе у Приштини су аплицирањем за чланство у Савјету Европе још једном доказале да су неодговорност и једностраност принцип њиховог фунционисања, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC)

Селаковић је додао да би евентуални пријем Приштине у Савјет Европе ту организацију довео у колизију са основним постулатима на којима почива, јер Приштина константо крши права Срба.

Селаковић је навео и да такав потез показује да Приштина нема искрену намјеру да кроз дијалог са Београдом долази до рјешења која би доприносила стабилности и напретку региона.

- На циничну и апсурдну опаску приштинске министарке Донике Гервале Шварц да ће Београд подржати чланство тзв. Косова у Савјету Европе, могу само да одговорим да ћемо размислити о таквој могућности оног тренутка када постане могуће да се у Савјет Европе учлањују покрајине и региони - рекао је Селаковић за Тањуг.

Он је истакао да ће Србија као суверена земља, реаговати на одговоран начин, дипломатским и политичким средствима, на одлуку Приштине да безобзирно прекрши Вашингтонски споразум.

- Тако ћемо стати у одбрану не само својих интереса, већ и основних принципа међународног права. Пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе довео би ту организацију у колизију са постулатима на којима почива, јер кршење људских права Срба и других неалбанаца на КиМ је програмска и идеолошка константа у дјеловању ове и свих претходних влада привремених институција самоуправе у Приштини - додао је Селаковић.