latinica  ћирилица
13/05/2022 |  10:48 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Љубљана блокира улазак Хрватске у Шенген?

Будућа министарка иностраних послова Словеније Тања Фајон рекла је да се залаже за што скорији улазак Хрватске у Шенген, али је то условила спровођењем арбитражне одлуке о граници.
Шенген - Фото: РТРС
ШенгенФото: РТРС

Хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман каже да улазак Хрватске у Шенген нема везе са арбитражним поступком.

Нова словеначка Влада почеће свој мандат већ 3. јуна, само четрдесетак дана од парламентарних избора на којима су бирачи дали повјерење будућем премијеру Роберту Голобу и његовом Покрету слобода.

Челници три странке које ће чинити будућу владајућу коалицију, Покрета слобода, Социјалних демократа и Љевице, ускладили су програмски дио коалиционог уговора и договорили расподјелу министарских мандата.

Министарство спољних и европских послова преузима челник Социјалних демократа Тања Фајон, која ће бити и једна од потпредсједника нове владе, преноси Вечерњи лист.

Фајонова је, након постизања коалиционог договора, рекла да Шенген треба што прије да обнови и постави јасна и транспарентна правила по којима се улази у шенгенски простор.

Она је навела да се заузима за што скорији улазак Хрватске у Шенген и да у ова правила улази и спровођење арбитражне одлуке којом је одређена граница између Хрватске и Словеније.

Хрватска је након једногласном одлуком Сабора иступила из арбитраже јер су је, како је наведено, компромитовали словеначки арбитар и агент, који су недопуштеним средствима утицали на арбитражу.

Љубљана је са друге стране истрајавала на арбитражном поступку, који је упркос скандалу настављен до коначне одлуке, коју Хрватска не признаје.

Све словеначке владе прије владе Јанеза Јанше нормализацију односа Загреба и Љубљане условиле су хрватским признањем и споровођењем арбитражне одлуке, што је за све владе у Загребу било неприхватљиво.

Будући словеначки премијер изјавио је недавно да арбитража остаје "сидро у политици Словеније према Хрватској", што би могло довести до нових напетости у односима Загреба и Љубљане, пише Вечерњи лист.