latinica  ћирилица
13/05/2022 |  11:42 ⇒ 14/05/2022 | 08:05 | Аутор: РТРС

Вишковић: Република Српска плодно тло за улагање људима из дијаспоре (ВИДЕО/ФОТО)

Република Српска има компаративне предности и може да понуди нашим људима у дијаспори, да улажући у Српску остваре профит, рекао је Радован Вишковић премијер Српске који је данас отворио Четврти међународни сајам дијаспоре у Цириху.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Ми имамо стимулативне пореске стопе, енергенте и спремни смо као Влада, да цијенећи било ког инвеститора, зависно од његове инвестиције, броја запослених људи и остало, можемо дати и друге повластице, као што је поврат пореза и доприноса и до три године за исплаћене плате за те запослене - навео је Вишковић.

Истакао је да Република Српска у односу на многе земље у окружењу има једну велику предност, а то је енергетика.

- Српска и у овом моменту, гдје  многе земље у свијету и Европи муку муче са енергентима, прије свега са електричном енергијом , има и вишкове и извози електричну енергију - поручио је он.

Истакао је да Српска има озбиљне потенцијале и у води, вјетру и сунцу.

- Свако има новац и жели да га увећа може да дође у Српску да улаже у инфраструктуру, да улаже у енергетику, бањски туризам, пољопривреду јер ми смо простор који може да понуди и органску здраву храну, што многе европске земље нису у могућности. Они многу да производе велике количине, али не могу да понуде квалитет и оно што се зове здрав производ, а Република Српска може, то су наше предности и наша жеља да свим заинтересованима то данас и поручимо - додао је Вишковић. 

Подсјетио је да је крајем прошле године направљен и регистар дијаспоре, као и формирана дирекција за инвестиције, како би лакше дошли до одређених информација.

- Сматрам да на тај начин можемо направити значајне искораке у једној заједничкој сарадњи - истакао је он.