latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:24 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Кошарац и Кумбаро о значају регионалног тржишта и потреби туристичког повезивања

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас са министром туризма и екологије Албаније Мирелом Кумбаро о значају регионалног тржишта и потреби повезивања у сектору туризма и истакао да Република Српска подржава позитивне регионалне токове и заговара приступање БиХ иницијативи Отворени Балкан.
Кошарац и Кумбаро - Фото: СРНА
Кошарац и КумбароФото: СРНА

Кошарац је на састанку са Кумбаровом, на маргинама министарске конференције западног Балкана "Уклањање препрека за одрживи развој туризма" у Тирани, изразио жаљење због чињенице да се дио политичке структуре из ФБиХ противи придруживању БиХ иницијативи Отворени Балкан.

Он је нагласио да су бенефити регионалне иницијативе били видљиви, између осталог, у недавној ситуацији несташице меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице, када је Србија одобрила извоз ових производа првенствено Сјеверној Македонији и Албанији, као земљама чланицама Отвореног Балкана.

Кошарац је Кумбарову упознао о туристичким потенцијалима Републике Српске и ФБиХ, при чему је посебно нагласио да надлежне ентитетске институције спроводе адекватне политике развоја туризма, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Наше опредјељење је да отварамо нова тржишта и омогућимо бољи проток домаћих туриста према земљама регије. Албанија је земља са великим туристичким потенцијалима, због чега је потребно преданије радити на туристичком повезивању како бисмо постигли веће ефекте на обострану корист - поручио је Кошарац.

Он је рекао да земље западног Балкана имају највише туристичког потенцијала у заједничком регионалном тржишту.

- То је, између осталог, разлог због којег сматрам да БиХ треба да приступи Отвореном Балкану, како бисмо кроз регионално удруживање и развој такозваног балканског патриотизма допринијели унапређењу туристичких капацитета и понуде - рекао је Кошарац.

Он је истакао да ова регионална иницијатива даје могућност адаптације привредницима и туристичким радницима, како би заједнички могли да буду дио туристичке понуде Европе и свијета.