latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:26 ⇒ 14:57 | Аутор: Агенције

Селаковић: Четири државе повукле признање тзв. Косова

Четири државе повукле су признање самопроглашеног Косова, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Предао сам Савјету за националну безбједност ноте четири државе које су повукле признање, а Савјет је овластио предсједника Србије Александра Вучића да јавност обавијести које су то државе кад процијени да је вријеме за то - рекао је Селаковић новинарима након завршетка сједнице Савјета за националну безбједност која је сазвана због аплицирања самопроглашеног Косова за чланство у Савјету Европе.

Овим гестом, како је поручио Селаковић, Србија жели да да шансу државама чланица Савјета Европе да у јуну не покрену поступак пријема Косова у ову организацију.

- Тиме желимо да покажемо нашу спремност да разговарамо и да до рјешења долазимо кроз дијалог, а никако унилатерално - рекао је Селаковић.

Такође, Селаковић је пренио да су обавештајне службе Србије дошле до сазнања да најмање двије велике државе раде на пружању озбиљне логистичке подршке Приштини у кампањи за нова признања, као и за зауставаљање кампање Србије за повлачење признања.

Селаковић поручује да ће влада наставиати да се жестоко боримо и ради на отпризавању једносрано проглашене независности Косова и да ће у тој борби се руководити државним и националним интересима.

Селаковић је рекао "да се налазимо у веома тешкој ситуацији пошто су Србија и њено руководство изложени великим притисцима, да добрвољно привхатимо нарушавању територијалног интегритета Србије, рушење међунарог јавног права и поретка и то на своју штету".

- У обавези сам да укажем да је Влада САД кроз саопштење Стејт дипартмента поводом прве годишњице Вашингтонског споразума јасно ставила до знања да САД сматрају тај споразум и даље важећим и кроз то саопштење су позвали и Београд и Приштину да споразум поштују - навео је Селаковић.

Како је рекао, предајом формалног захтјева за пријем тзв. Косова у Савјет Европе, Приштина је показала да не поштује тај споразум и дату ријеч, као ни став државе која је била домаћин постизања споразума и учестовала у њему.

Селаковић истиче да је Приштина јасно показала да нема намјеру да до било каквог рјешења долази путем дијалога већ да се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

- Пред нама су бурни и важни дани, предсједник очекује посјету предсједника Европског савјета Шарла Мишела, најављено је и одржавање конференције о Западном Балкану 23. јуна чији ће домаћин бити Емануле Макрон. Затим слиједе веома важни преговори који се тичу цијене гаса са Русијом, а уз све то и наша дипломатска борба за заштиту наших државних и националних интереса - закључио је Селаковић.