latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:28 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Отворен нови реконструисани простор Музеја савремене умјетности (ФОТО)

У Музеју савремене умјетности Републике Српске свечано је отворен нови реконструисани простор у којем ће бити смјештена прва јавна специјализована библиотека за умјетност у Српској.
Отварање реконструисаног Музеја савремене умјетности -
Отварање реконструисаног Музеја савремене умјетности

Нови простор отворила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Средства за ове намјене, највећим дијелом, обезбиједила је Влада Српске у износу од 486.000 КМ.

Реконструисани простор зграде Музеја савремене умјетности подразумијевао је адаптацију крова централног дијела зграде, санацију и адаптацију поткровних просторија намијењених за библиотеку, читаоницу и будући истраживачки центар за проучавање савремене умјетности.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Музеј савремене умјетности је институција која већ 50 година прикупља своју библиотеку, у којој има 6.000 наслова. Ми смо такође велика архива која баштини грађу умјетницима са простора Републике Српске, заједно са пуштењем у функцију те библиотеке и архива ми ћемо заправо да оформимо нови истраживачки центар - рекла је Сарита Вујковић директор Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Осим Владе, средства за реконструцију уложила је и америчка амбасада , те УНЕСКО посредством чијег пројекта су добили лифт, захваљујући коме је овај простор доступан и за особе са потешкоћама. Влада је ова средства издвојила 2018. године, када су реализовани и бројни други пројекти из области културе.

Фото: РТРС

- Када сам била на челу Владе Српске издвојили смо значајна средства за институције културе, а дио је дошао овдје у Музеј. Ми смо добили од нечег што је неупотребљив простор, функционалан простор који може бити изложбени простор, едукативни, библиотеки ресурсни центар. То је нешто што пружа огромне могућности, умјетницима и грађанима - поручила је Цвијановић.

Репрезентативна установа, као што је Музеј савремене, сигурно доприноси бољој културној сцени Српске, а Министарство наставља улагања не само у материјалном смислу кроз објекте, већ и у програмском смислу, истакла је министрка просвјете и културе Српске.

Фото: РТРС

- Наши умјетници, публика, моћи да користе све производе Музеју савремене умјестности Републике Српске. Нећемо се постидјети ниједног музеја у региону јер овакава репрезентативна установа са својим стручњацима доприноси бољој културној сцени Српске - истакла је Наталија Тривић министарка просвјете и културе Републике Српске.

Идејно рјешење реконструкције зграде Музеја реализовано је у сарадњи са тимом Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци, док идејно рјешење ентеријера потписује архитектонски тим из Београда, а извођач радова је београдска фирма "Кото".

Фото: РТРС

Идејно рјешење реконструкције зграде Музеја реализовано је у сарадњи са тимом Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци, док идејно рјешење ентеријера потписује архитектонски тим из Београда, а извођач радова је београдска фирма "Кото".

Врата Музеја за ширу јавност биће отворена сутра на дан прославе Ноћи музеја.