latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Запад подстиче антидејтонски курс сарајевске политике

Политички аналитичар Џевад Галијашевић изјавио је Срни да Запад подстиче антидејтонски курс сарајевске политике и да су напади на српске и хрватске политичке лидере у БиХ изазвани због њиховог снажног залагања за уставна права и Дејтонским мировним споразумом утврђени положај конститутивних народа.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је истакао да је политика која наступа са циљевима националног интереса и слободе старих народа БиХ толико јасна да у Хрватској "губе живце" и кажу да ће бити присиљени прибјећи "плану Б", а то је проглашење трећег ентитета.

- Хрвати не разумију зашто западна НАТО дипломатија све у вези са БиХ погрешно интерпретира - зашто подстиче штетни, антидејтонски, антиуставни и антиевропски курс сарајевске политике - рекао је Галијашевић Срни.

Према његовим ријечима, Хрвати су углавном ћутали и трпјели, па се питају зашто западне демократије јачају политику која подстиче мржњу, зашто његују пробуђене неоосманске и унитарне амбиције код Бошњака, истичући да Дејтонски споразум руше Срби чак и кад бошњачки лидер тај споразум одбацује и назива "лудачком кошуљом" за БиХ.

- Питају се и зашто Запад тражи оправдања за чврсте везе СДА са радикализмом и тероризмом, те тако доприносе процесу отуђења муслимана БиХ од Европе, а очито је да граде утисак конфликта да би за њега оптужили Србе и Републику Српску - навео је Галијашевић.

Али, на крају, упитао је он, зашто су некадашњи главни град, центар културе и демократије у БиХ - Сарајево и истакнуте Сарајлије слиједили тај курс и пут Алије Изетбеговића, СДА и "Муслиманског братства", показујући неспособност суочавања са проблемима?

- Хрватима у БиХ нема спаса - основна је политичка порука са Пантовчака, од предсједника Хрватске Зорана Милановића и из Сабора, у коме опозициони `Мост` снажно подржава политику озбиљног ангажмана Хрватске на заштити права Хрвата у БиХ, због чега воде рат са бриселском Владом Андреја Пленковића - истакао је Галијашевић.