latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:50 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

За енергетску ефикасност у БиХ и Сјеверној Македонији 50 милиона евра

Европска инвестициона банка наставља припрему студије анализе тржишта за финансирање енергетске ефикасности у стамбеном сектору у БиХ и Сјеверној Македонији, за шта је планирано 50 милиона евра.
Сребренка Голић -ЕИБ - Фото: СРНА
Сребренка Голић -ЕИБФото: СРНА

Програм је планиран у оквиру ЕИБ-ове Иницијативе за економску отпорност - инфраструктурна техничка помоћ, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију након данашњег састанка представника овог министарства и ЕИБ-а.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић упознала је представнике ЕИБ-а о пројектима које Министарство тренутно реализује у области енергетске ефикасности у јавним зградама.

Она је нагласила да сви објекти чија је изградња почела након 1. јануара 2016. године морају имати енергетски сертификат, без којег не могу добити употребну дозволу.

Голићева је указала да је проблем у великој потрошњи енергије у објектима који су изграђени прије овог датума и истакла да је неопходно креирати финансијски прихватљиве моделе који би власницима омогућили енергетску санацију стамбених објеката, без додатних трошкова за инвестиционо одржавање, с обзиром на сложену економску ситуацију.

На састанку је усаглашено да ЕИБ, у оквиру ове иницијативе, интензивира израду студије изводљивости с циљем да се понуди најприхватљивији и економски најповољнији модел који би омогућио енергетску санацију што више стамбених објеката.