latinica  ћирилица
13/05/2022 |  15:07 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Додик: Економска ситуација стабилна: Српска не повећава своју задуженост (ВИДЕО)

Економска ситуација на нивоу Републике Српске је стабилна и Република Српска не повећава своју задуженост - рекао је Милорад Додик предсједник СНСД-а након одржане сједница Предсједништва ове странке у проширеном саставу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истакао је да је ситуација у БиХ сложена.

Навео је да је задовољан што је Влада Републике Српске обезбиједила повећање плата и пензија.

- Задовољни смо што је Влада Српске са социјалним партнерима донијела мјере и обезбиједила повећање плата и пензија за 10 одсто, што на годишњем нивоу значи додатних 84 милиона КМ за повећање пензија, 58 милиона КМ за повећање плата, 14 милиона КМ за повећање давања за борце и више од три милиона КМ за социјалну заштиту. То укупно износи 159 милиона КМ, што ће бити обухваћено ребалансом буџета - истакао је Додик.

Додик је рекао да ће плате у јавном сектору бити увећане за 10 одсто од 1. маја и бити исплаћене у идућој исплаћиваној плати, као и пензије у Републици Српској.

- То је озбиљан ресурс од 150 милиона КМ повећања на буџет Републике Српске од 4,3 милијарде КМ - истакао је Додик.

Он је рекао да је топли оброк вјештачка тема, подсјетивши да су раније због разговора са Међународним монетарним фондом о аранжманима, а тако је у Србији и у Хрватској речено је да све што се плаћа људима да је све плата.

- Тада смо топли оброк и путне трошкове објединили и рекли смо да је све то плата и они се већ исплаћују у структури те плате. Сада повећањем од 10 одсто плате повећавамо и тај топли оброк који је дио плате и путни трошкови - појаснио је лидер СНСД-а.