latinica  ћирилица
13/05/2022 |  17:43 ⇒ 14/05/2022 | 08:17 | Аутор: РТРС

Стручњаци за безбједност о судбини и ономе шта је рекао хрватски заробљеник (ВИДЕО)

Хрват Вјекослав Пребег, који је ратовао у украјинској војсци и којег су руске снаге заробиле приликом повлачења из Маријупоља, рекао је у ексклузивном разговору са нашим специјалним извјештачем Данијелом Симићем да се осјећа добро и да руски војници добро поступају према њему.
Вјекослав Пребег - Фото: РТРС
Вјекослав ПребегФото: РТРС

Потврдио је да на украјинској страни ратује још страних држављана, међу којима има и Хрвата. Детаљно је описао свој ратни пут и околности под којима је заробљен.

- Eли, добро сам, хране ме, спавам на сувом, нисам жедан. Kад ми треба медицинска помоћ пруже ми је, третирају ме пуно боље него што сам видио да се њихове заробљене некад третира - порука je Вјекослава Пребега породици у Хрватској и свима који га знају о томе каква је његова тренутна ситуација.

Од нашег извјештача први пут је чуо да ће га руска страна третирати као страног плаћеника, према којима нису обавезни да примјењују одредбе Женевске конвенције.

Иако таквим заробљеницима пријете веома високе казне, за нека дјела чак и смртне, вјероватно ће избјећи такву судбину, сматрају експерти за безбједност.

- Чим су омогућили медијски наступ, чим су пустили вашег новинара да обави разговор с њим, значи да он неће завршити трагично, него ће вјероватно ићи у процес размјене. Можда нека затворска казна, али прије сам мишљења да ће бити размијењен за неког руског војника у некој каснијој фази, не сад - смтра Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

Тврдећи да није учествовао у директним борбама, Пребег је током разговора детаљно описао свој боравак у Маријупољу, повлачење, а потом и заробљавање 23. априла.

Каже да је у његовом батаљону било и Британаца и Американаца. Са припадницима Азова није био у диреткном контакту, али је, каже, чуо да у њиховим јединицама ратује и велики број Хрвата.

- Ја особно не знам, а чуо сам да има пуно Хрвата, пуно људи који имају ту усташку идеологију још из Домовинског рата и младих које су родитељи тиме обојили. То је што знам о њима - прича Пребег.

Учешће страних бораца на украјинској страни више није тајна, каже Ћеранић. Очекује да ће сличних заробљавања бити још, и то не само војника.

- Права вијест ће бити када стручњаци, хемичари, биолизи, буду у ситуацији да објашњавају због чега су дошли и шта им је задатак - додаје Ћеранић.

Овај разговор, који смо објавили на нашој интернет страници, привукао је велику пажњу медија из региона.

Наш извјештач Данијел Симић један је од ријетких који је добио прилику да разговара са Пребегом и то без икаквих условљавања или сугерисања тока разговора.

- Са њим нисам имао никакав договор, нити сам причао прије ни послије, нисам имао ни времена, нити сам причао са било ким од затворских службеника. Они су нас оставили потпуно саме са тим човјеком. Нити ми је било ко шта сугерисао, што је мене искрено изненадило, нису ми рекли не смијеш питати то, или питај ово...Ја сам свој посао урадио колико год сам професионално могао. Тај човјек је био веома рад да прича са нама - рекао је Симић.

Пребег је током разговора рекао и да жали што се одлучио на овај корак и апеловао на све који размишљају да крену његовим путем да то никако не чине.

Из Министарства спољних и европских послова Хрватске раније је саопштено да, иако је Вјекослав Пребег сам отишао на украјинско ратиште, раде на рјешавању његовог случаја и да детаље не могу откривати, због осјетљивости ситуације.