latinica  ћирилица
13/05/2022 |  17:58 ⇒ 14/05/2022 | 08:17 | Аутор: РТРС

У Цириху Привредни форум српске дијаспоре; Вишковић: Српска плодно тло за улагање (ВИДЕО)

У Цириху је отворен 4. привредни форум српске дијаспоре. Овај дводневни скуп је прилика за сарадњу швајцварских и српских привредника и размјену искустава из области информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине. Одржан је и Привредни сајам.
Вишковић у Цириху - Фото: Тwitter
Вишковић у ЦирихуФото: Тwitter

Вријеме је изазовно, али привредна сарадња нема алтернативу.

Зато је значајно свако повезивање Републике Српске са инвеститорима, посебно уколико се ради о дијаспори, жељној да своје пословне активности преусмјери и у матицу.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић рекао је да Српска пружа бројне предности за улагање, него што је то случај у иностранству.

- Веома је значајна добра сарадња са локалним властима, као и напори да се смање проблеми око папирологије која је потребна за покретање и вођења бизниса - истакао је Стевановић.

Потенцијали су велики – дијаспора има развијене послове, капитал и, можда и најважније, жељу за пословањем у матици. Република Српска пружиће им сву потребну подршку.

- Република Српска има компаративне предности и може да понуди нашим људима у дијаспори, да улажући у Српску остваре профит, рекао је Радован Вишковић премијер Српске који је данас отворио Четврти међународни сајам дијаспоре у Цириху.

Привредна комора Швајцарска – Средња Европа окупља привреднике из овог дијела Европе. Циљ им је привредно, али и друштвено повезивање са нашим регионом.

- Желимо да мијењамо стратегију и продубимо пословне везе са Србима. Да се фокусирамо, не само на привреду, него и на свако друго повезивање. 200.000 Срба живи овдје и има много могућности - навео је прдсједник Привредне коморе Швајцарске за средњу Европу Оливер Бечингер.

Прилику за излазак на захтјевно тржиште виде привредници из Српске. Извозно јесу орјентисани према овом дијелу Европе, па би сарадњи са њемачким и аустријским тржиштем, радо додали и швајцарско.

Предсједник Подручне привредне комора Бањалука Горан Рачић рекао је да је форум добра прилика да се привредницима из дијаспоре приближе привредни, туристички, али и сви други потенцијали којима Република Српска располаже.

- Привредници из дијаспоре су значајан инвестициони потенцијал за Српску, јер је евидентно да су општине у којима су они улагали у претходном периоду имале значајну стопу привредног раста, као и повећан број запослених - нагласио је Рачић.

На сајму се представљају привредници, али и локалне заједнице. Њих седам из Српске овдје указује на повољан пословни амбијент.

Рад у дијаспори значи одрицање и Република Српска цијени жељу за инвестирањем зарађеног у матицу. Премијер Вишковић је у разговору са привредницима из Швајцарске истакао погодности, прије свега могућности поврата пореза и доприноса, квалитетну радну снагу и повољне енергенте.

Четврти самит српских привредника у Цириху, одржан је након три године паузе узроковане пандемијом. Организатор скупа је Удружење српских привредника у Швајцарској.