latinica  ћирилица
13/05/2022 |  18:06 ⇒ 14/05/2022 | 08:04 | Аутор: РТРС

Додик најавио по 100 КМ за борце, младе и пензионере (ВИДЕО)

Пензионерима, борцима, младима од 18 до 30 година биће исплаћено по 100 КМ до краја трећег квартала - најавио је лидер СНСД-а Милорад Додик.
Милорад Додик (TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Из буџета ће бити издвојено око 50 милиона марака.

Усвајањем ребаланса, биће обезбјеђено скоро 160 милиона марака што ће омогућити исплату за 10% увећаних плата, пензија, социјалних и борачких давања.

Додик је закључио да је економска и политичка ситуација у Републици Српској стабилна, а да је на нивоу БиХ стање сложено.

Томе је у значајној мјери допринијела међународна заједница што се могло видјети и у Савјету безбвједности.

За три категорије становништва у Републици Српској стиже једнократна новчана помоћ. На њу могу рачунати млади, борци, али и пензионери којих је у Српској око 270 хиљада.

Ово је само једна од институционалних мјера којима власт настоји помоћи грађанима у периоду глобалних економских поремећаја.

- Прије свега младима по 100 КМ које треба исплатити до краја трећег квартала, затим борцима и пензионерима. То је износ од око 50 милиона. Образложење јесте да се пензионерима помогне за зимницу, омладини да набаве уџбенике - истакао је Додик.

У наредним седмицама биће усвојен ребаланс буџета којим ће раније најављена политика повећања буџетских давања за 10% бити спроведена у дјело. Све то ће буџет коштати скоро 160 милиона марака.

На веће плате могу рачунати судије и тужиоци, а Влада је донијела и низ стимулативних мјера којима ће бити пружена помоћ реалном сектору.

Додик каже да је топли оброк вјештачка тема и да је то питање ријешено оног тренутка када су Синдикат и структуре Владе Републике Српске прихватиле повећање од 10 одсто.

- Задовољни смо што је Влада Српске са социјалним партнерима донијела мјере и обезбиједила повећање плата и пензија за 10 одсто, што на годишњем нивоу значи додатних 84 милиона КМ за повећање пензија, 58 милиона КМ за повећање плата, 14 милиона КМ за повећање давања за борце и више од три милиона КМ за социјалну заштиту. То укупно износи 159 милиона КМ, што ће бити обухваћено ребалансом буџета - појаснио је Додик.

Република Српска има најмање стопе задужености у региону. О економској стабилности говоре подаци да је укупан дуг смањен и износи 48% домаћег произдвода, док је јавни дуг испод 40%, што је далеко од параметара које је Европска унија прописала као мјеру фискалне консолидације.

Додик подсјећа да је Српска урадила свој дио посла по питању укидања акциза и увођења нулте стопе ПДВ-а, али да је иницијатива блокирана у Сарајеву.

На сједници Предсједништва СНСД-а усвојена је и одлука о избору кандидата за предстојеће изборе. СНСД неће ставити потпис на заједничку изјаву којом би се све стране у БиХ обавезале да након избора приступе мијењају изборног законодавства.

- Буде ли то тражила бриселска администрација - на такво нешто нећемо пристати - јасан је Додик.

- Ја сам против пролонгирања избора. Избори треба да се одрже 2. октобра. Искуства са локалних избора показала су да то има само већу штету него корист - наводи лидер СНСД-а.

Додаје да је питао да ли они прејудицирају изборне побједнике па траже да се то потпише.

- Ми нећемо улазити у тај аранжман, да одмах знају да нас не требају звати на ту причу. То је ствар нове власти, односа. Потребно је да се мијења, али ми нисмо спремни да се праве шараде те врсте. Нисмо успјели 10 година, хајде сада да се договримо да ћемо у наредне четири године. Нећемо - категоричан је Додик.

А колико је политичка ситуација у БиХ сложена не говоре само проблеми око изборних реформи. Со на раду додала је фарса у Савјету безбједности.

Ипак, то што се Кристијан Шмит појавио у Њујорку, не значи да је БиХ добила високог представника - каже Додик.

- Потпуно интелектуално понижавајући процеси који иду за тим да се само учешће на некој сједници проглашава именовањем. То за сваког ко је нормалан није именовање, већ учешће. Не постоји високи представник. Међународна заједница је изгубила кредибилитет, она је на страни муслимана у БиХ - закључио је Додик.

Додик сматра да бриселска администрација, али и Стејт департмент очигледно теже ка проблемима, а не рјешењима.

Додаје да Српска остаје привржена поштовању Устава, а неће се одступати ни од започетих процеса у Народној скупштини који се тичу враћања надлежности.