latinica  ћирилица
13/05/2022 |  18:54 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

Представљени нови докази о биолошким лабораторијама у Украјини

Русија је представила Савјету безбједности УН нове доказе у вези са активностима САД у украјинским биолошким лабораторијама које је Москва прикупила у посљедња два мјесеца, изјавио је стални руски представник у УН Василиј Небензја.
Зграда УН-а у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација) -
Зграда УН-а у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација)

- Од прошлог састанка, током претходна два мјесеца појавио се велики број нових свједочења. Сав тај материјал смо прослиједили Савјету безбједности УН - рекао је Небензја.

Русија је у више наврата изразила забринутост због онога што описује као мрежу више од 30 биолошких лабораторија у Украјини које финансирају САД, подсјећа "Спутњик".

Замјеник високог представника УН за питања разоружања Томас Маркрам предложио је данас активирање механизама Конвенције о биолошком оружју како би се одговорило на забринутост Русије због биолабораторија у Украјини.

- Охрабрио бих све стране које се придржавају правила да користе процедуре доступне по Конвенцији - поручио је Маркрам Савјету безбједности.

Он је, међутим, нагласио да УН немају било какав мандат нити техничке могућности да истраже оптужбе о биолошким активностима САД у Украјини.

Русија је, с друге стране, напоменула да ће захтијевати објашњења од Вашингтона у вези са америчким војним програмом у Украјини.

Забринутост на коју је Москва скренула пажњу подржао је и кинески представник у УН, а Пекинг сматра да међународна заједница треба озбиљно да схвати наводе Русије у вези са биолошким лабораторијама у Украјини.