latinica  ћирилица
13/05/2022 |  21:20 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена изложба кинеског традиционалног сликарства и калиграфије

Изложба радова кинеског традиционалног сликарства и калиграфије "Кад би се живот зауставио при првом сусрету" отворена је вечерас у Културном центру Бански двор у Бањалуци.
Изложба радова "Кад би се живот зауставио при првом сусрету" - Фото: СРНА
Изложба радова "Кад би се живот зауставио при првом сусрету"Фото: СРНА

Изложбу је отворио први секретар и савјетник за политичка питања амбасадора Кине у БиХ Миао Даке, изразивши задовољство што ће дио богате кинеске културе бити представљен бањалучкој публици.

- Увијек осјећам топлину када дођем у Бањалуку и радо се овдје враћам, јер осјећам велико гостопримство, те ми је посебно задовољство бити овдје, дио овог значајног догађаја, који представља још једну везу између два братска народа – Срба и Кинеза - рекао је Миао приликом отварања изложбе.

Он је напоменуо да географска удаљеност не може умањити пријатељство Кине и Српске, те поручио да треба што више градити мостове, а све мање зидове између народа.

Директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљана Стевић рекла је да изложба садржи 55 примјерака кинеског традиционалног сликарства и калиграфије, која су оригинална дјела кинеских академских сликара и професора са Академије ликовних умјетности Сијан из Кине.

- Ово је први пут да Бањалука, Република Српска, али и БиХ има прилику да угости оваква умјетничка дјела, јер је Сијан Академија једна од најстаријих у Кини. Циљ нам је да осим језика, умјетности и културе прикажемо тековине кинеске цивилизације кроз њену традицију - рекла је Стевићева.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан рекла је да поставка ове изложбе уједно представља и почетак сарадње професора ове академије са колегама из Кине.

Она је истакла и значај ове изложбе јер представља потпуно другачију културу и приступ сликарству на другачији начин него што је у Европи и региону, те представља прилику да се упознају неке друге, далеке културе.