latinica  ћирилица
14/05/2022 |  08:49 | Аутор: СРНА

У Бијељини и Тузли сутра обиљежавање 30 година од "Тузланске колоне"

У Бијељини и Тузли сутра ће биће обиљежено 30 година од мучког напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли када су убијена 54 војника, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали су злостављани и мучени.
Тузланска колона - Фото: РТРС
Тузланска колонаФото: РТРС

Према програму обиљежавања, аутобуси ће са грађанима из Бијељине за Тузлу кренути у 8.30 часова.

На Брчанској малти у Тузли од 10.00 до 11.00 часова предвиђена је мирна шетња са цвијећем и вјерски помен.

Након тога је планиран повратак у Бијељину на градско гробље Пучиле, гдје ће код спомен-костурнице у 12.30 часова бити служен парастос и положени вијенци и цвијеће, док је за 12.45 часова предвиђено обраћање званичника.

Обиљежавању ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Милутин Тасовац, Томица Стојановић, Милан Дакић и Дико Цвијетиновић.

Обиљежавање 30 година од "Тузланске колоне" организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.

Колона ЈНА је требало да напусти тузланску касарну према претходно постигнутом договору.

"Тузланску колону", у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је раније да су муслиманске снаге извршиле мучки напад на колону ЈНА мимо Женевске конвенције и свих међународних облика правне регулативе рата.

Он је наео да је за овај злочин на годину и шест мјесеци затвора осуђен Иван Колер, и то не због напада на "Тузланску колону", већ за малтретирање заробљених и рањених војника.