latinica  ћирилица
14/05/2022 |  09:10 | Аутор: АТВ

Ковачевић: ЦИК у функцији бошњачке политичке структуре

Не страхујемо од забране ЦИК-а, СНСД је спреман за изборе и увјерен да ће поново добити легитимет грађана, изјавио је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Према његовим ријечима, потпуно је јасно да је Централна изборна комисија у функцији искључиво СДА и бошњачке политичке структуре.

- Колико год то звучало као фраза или као флоскула. Ради се о томе да је ЦИК, колико год да је и раније било примједби на рад исте, имали смо увијек по два члана из сва три конститутивна народа који су стварно били експерти из области изборног права и за које је постојао одређени консензус унутар представника тих народа. Да подсјетим, господин Бранко Петрић којег су људи из СДС-а и ПДП-а смијенили мимо конкурса, процедура и закона, био је човјек, којег су изабрали баш СДС и ПДП - изјавио је Ковачевић за АТВ.

Ковачевић је истакао да оног тренутка када је СНСД дошао на власт, није проблематизован Петрић.

 Истакао је су у СНСД сматрали да Петрић стручно и професионално ради свој посао, да испуњава све потребне услове и референце.

- Оно што смо добили сада, јесте да су из опозиције тврдили да све људе тамо треба уклонити јер су они извор некаквих изборних манипулација, а да су онда склонили све људе, осим људи из СДА - навео је Ковачевић.

Ковачивић каже да је чињеница и истина да су људи из СДА злоупотријебили Жељка Комшића.

- Умјесто репрезентативних Хрвата, односно Хрвата који имају капацитет добијен од грађана, да умјесто таквих, искористе Жељка Комшића, а да умјесто представника Републике Српске и Срба који су добили подршку грађана, искористе СДС и ПДП како би све водили у једном правцу, а то је према наставку централизације БиХ. Имамо такве изјаве које долазе од господина Арнаутовића. То свакако није могуће и ми то нећемо дозволити. Ако је рјешење, то да вам смета изборна воља грађана Српске који константно из изборног циклуса у изборни циклус кажу да је Милорад Додик њихов избор број један, ако је рјешење да га склоните и избришете са гласачког листића, онда ни у оваквој земљи апсурда, не знамо како да то уопште да назовемо - навео је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да нико не може угрозити повјерење грађана.

- СНСД је странка која је у потпуности спремна за изборе, да побиједи на изборима, да изађе отворено пред грађане и тражи повјерење и у потпуности смо увјерени да ћемо поново добити легитимитет грађана и то никакви Арнаутовићи, никакви СДА, СДС, ПДП, ни страни мешетари не могу да угрозе - рекао је Ковачевић.