latinica  ћирилица
14/05/2022 |  09:35 | Аутор: СРНА

Братић: Хрватска тајна служба "избушила" Хашки суд

Хрватска тајна служба годинама је успијевала да утиче на хашке пресуде, али и да касније "премрежи" Суд за ратне злочине у Србији и утиче на неподизање предмета или ослобађајуће пресуде у случајевима када су њихови држављани били под истрагом, рекао је београдски адвокад Душан Братић.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

Своје тврдње за Глас Српске Братић је поткријепио списима из базе доказа Хашког трибунала у којим се, како је истакао, налази и документ хрватске Сигурностно-информативне службе /СИС/ из 1998. године, означен "врло тајно", а који представља извјештај тадашњем предсједнику Фрањи Туђману.

Братић је навео да се у том документу до танчина описује како је та служба намијештала лажна свједочења у Хагу, уцјењивала свједоке тужилашта, али и врбовала нове сарадњнике међу особљем тог суда.

- У документу се наводи како је ова служба прибављала тајне податке о поступцима које је водило хашко тужилаштво како би се благовремено обазбиједила заштита осумњичених од хапшења и уклањање доказа и свједока на терену - истакао је Братић.

На питање да ли је због свега тога ослобођен и Илија Јуришић, оптужени у предмету "Тузланска колона", Братић је рекао да све околности наговјештавају да је Јуришић ослобођен јер је тадашња политичка и државна власт у Србији то жељела.

Он је упитао када се негдје десило да се судија послије ослобађајуће пресуде рукује са оптуженим, наводећи да је такво понашање више него знаковито.

Одговарајући на питање колико поједине тајне службе, али и сами политичари утичу и на рад правосуђа БиХ, Братић је рекао да БиХ није слободна ни суверена држава и додао да сам правни поредак на којем је саздана земља то доказује.

Подизање оптужнице за "Добровољачку" у датим околностима сматра великим успјехом и сатисфакцијом за жртве.