latinica  ћирилица
14/05/2022 |  10:13 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

На данашњи дан прије 18 година СФОР киднаповао Милована Бјелицу

На данашњи дан прије 18 година у центру Сокоца војници Сфора пресресли су и киднаповали Милована Цицка Бјелицу, садашњег начелника ове општине.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

Хапшење бившег предсједника Српског Сарајева и високог званичника Српске демократске странке тада је потврдио портопарол Стабилизацијских снага Роберт Лапресе.

Тог 14.маја 2004.године припадници мултинационалних снага Сфора привели су Милована Бјелицу, за којег се сумњало да пружа подршку оптуженима за ратне злочине. Бјелица је транспортован на "сигурну локацију", гдје је обављена истрага.

- Хапшење је проведено у оквиру мандата Сфора и ми вјерујемо да ће Бјелица бити у стању да изнесе нове информације о оптуженима за ратне злочине и њиховој мрежи подршке у БиХ - истакао је тада Лапресе.

Киднаповање Бјелице обављено је, према изјавама свједока, без употребе силе, али и без пружања отпора.

Иначе, Милован Бјелица је, према тврдњама медија, током рата био један од најближих сарадника Радована Караџића. Због сумње да пружа подршку оптуженима за ратне злочине, Бјелица се нашао и на америчкој црној листи особа, којима је замрзнута имовина и средства, као и улазак у Сједињене Америчке Државе. На тој листи налази се и данас са још неколицином особа из јавног живота Републике Српске.

Полиција Републике Српске, како су тада изјавили у Центру јавне безбједности Српско Сарајево, није била обавијештена, нити је учествовала у хапшењу на Сокоцу.