latinica  ћирилица
14/05/2022 |  10:31 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Вујичић: Више од 28 милиона КМ за запошљавање 5.700 лица

У Републици Српској ће кроз Акциони план запошљавања за 2022. годину бити запослено 5.700 лица, за шта је обезбијеђено више од 28 милиона КМ, изјавио је данас Срни директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Вујичић је напоменуо да је за прва четири мјесеца ове године са евиденције Завода скинуто 8.500 лица по основу запослења.

Вујичић је појаснио да су ове године првобитно планирали да запосле 3.500 лица, за шта је обезбјеђено око 14 милиона КМ, али да су због великог интересовања привредника широм Српске, јер је било око четири пута више апликација од планираних средстава, Влада одобрила проширење пројеката за дупло и обезбијеђено је додатних 14 милиона КМ.

Он је навео да ће тако укупни Акциони план у овој години износити 28 милиона КМ, кроз који ће бити запослено 5.700 радника широм Српске умјесто 3.500, како је првобитно планирано.

Вујичић је додао да су ове године планирани шест пројеката намијењених условно теже запосливим категоријама, дјеци погинулих бораца, демобилисаном борцима, лицима која су дужи период на евиденцији Завода, као и пројекат који је намијењен Ромима.

Он навео да се пројекат намијењен демобилисаним борцима "Заједно до посла" састоји од двије компоненте, те да су првобитно планирали да запосле 350 бораца, али су због великог интересовања успјели да прошире пројекат и запослиће око 850 бораца.

Према његовим ријечима, кроз Пројекат запошљавња приправника било је планирано запослење 250 дјеце са завршеним факултетом широм Републике Српске, али су га успјели проширити заједно са Владом тако да ће запослити готово 1.000 приправника.

-Имамо и пројекат намијењен привреди, гдје је планирано запошљавање циљних категорија. Идеја је била да запослимо 600 радника, али због великог интересовања привредника успјели смо га повећати на око 1.700 радника - рекао је Вујичић и додао да ће кроз пројекат регресног поврата доприноса обухватити 2.000 радника који су запослени у претходној години, а послодавци имају могућност поврата доприноса.

Вујичић је напоменуо да ће кроз пројекат обуке и доквалификације запослити око 135 лица и око 30 Рома.

- У Републици Српској се сваке године смањује број незапослних и повећава број запослених. Закључно са 30. априлом на евиденцији Завода је било око 69.000 незапослених лица, а у истом периоду лани је било 10.000 лица више незапослено - прецизирао је Вујичић