latinica  ћирилица
14/05/2022 |  10:52 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Арлов честитао крсну славу Гораждевца

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов честитао крсну славу Гораждевца, Св. пророка Јеремију.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

- Св. пророк Јеремија радост и срећу нека подари вама и Гораждевацу у Метохији, храброст и достојанство да овде опстајете у овом древном селу окупљени око манастира посвећеног овом великом Свецу, најстаријем манастиру на Балкану који говори о вековном постојању српског народа у Метохији. Нама Србима кроз вијекове хтели су наметнути многе симболе, промијенити веру, имена и презимена, збрисати наше корене и постојање. Кроз векове водио нас Крст наш свети православни који нас води и данас, Много пута кроз муку, патњу, жртве, али и радост кроз славе које само ми имамо, зато сабрани око њега и наше Свете цркве опстајемо! Хвала вам на предивним литијама за овај дан, посебним и јединственим којим чувате српско постојање. Крст који вас и нас заједно сабире и окупља заједно, кога на овај дан окупате сваке године код млина у потоку Јаз који тече и краси Гораждевац - наводи Арлов.

Пре три године, на овај дан, Одбор за помоћ Косову и Метохији подарио је златник са ликом Св. пророка Јеремије у велики славски колач кога је пронашао тада седмогодишњи дечак Милутиин Димитријевић.

- Желим вам да вас крст и пророк Јеремија окупља навек у вашем селу, да се сваке године више деце рађало и да их као сваке године обрадујемо божићним поклонима. Ове као и протеклих године чекамо вашу дјецу крајем јуна да нам дођу у Републику Српску и Бијељину, ваш братски град - поручио је Арлов.