latinica  ћирилица
14/05/2022 |  11:08 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Српска ће имати поуздано снабдијевање природним гасом, по приступачним цијенама (ВИДЕО)

Република Српска и убудуће ће имати поуздано снабдијевање природним гасом, и то по приступачним цијенама, упркос глобалној енергетској кризи - поручено је из ресорног министарства. Енергетска безбједност БиХ и региона у условима нових геополитичких карти, уједно је била и тема научно-истраживачке конфренеције, одржане у Бањалуци.
Гас  (Фото:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Гас (Фото:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

За Републику Српску и БиХ од великог је значаја што у условима глобалне економске кризе имају поузданог снабдијевача гасом, као и вишегодишњу сарадњу са "Гаспором експортом", истичу у Министраству рударства и енергетике Српске.

- Договорен је наставак преузимања гаса за Српску кроз постојећи гасовод преко Турског тока - рекла је начелница Одјељења за гас Министарства рударства и енергетике Републике Српске Маја Мркић Босанчић.

Енергетска стабилност БиХ никада није била на завидном нивоу, појашњавају експерти за међународну политику. Упркос, кризи и сукобу у Украјини, експерти за међународну политику сматрају да у Српској и БиХ неће бити проблема, посебно у електроенергетском сектору, гдје не очекују проблеме напајења електричном енергијом.

- Енергетска безбједност БиХ никада није била висока ни када је ријеч о квалитету снабдијевања, ни када се ради о количинама енергената, али да се то није видјело јер су и енергетске потребе биле мале - истакао је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.

Мирослав Николић из Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босна је рекао да је због енергетске кризе и сукоба у Украјини и енергетска стабилност БиХ пред изазовом, али да вјерује да неће бити угрожена и да неће бити значајнијих проблема, посебно у електроенергетском сектору, гдје не очекује проблеме са напајењем електричном енергијом.

Али, у наредном периоду биће неопходно редефинисати појам енергетске безбједности, јер све што се дешава у међународним односима није виђено од 1939. године и да се енергенти користе као неконвенционално оружје у хибридном рату између Русије и САД.

- Све је постало политика и не може се говорити ни о дугорочним пројекцијама снабдијевања, ни о планираним цијенама. Снабдијевање енергентима ће бити неизвјесно. Европа нема алтернативу руској нафти у наредних пет до 10 година - каже Душан Пророковић са Института за Међународну политику из Београда.

Геополитичке и геостратешке промјене у Европи, као и у свијету - утичу на енергетску политику која би требало да се дефинише у БиХ, поручено је са научно-истраживачке конференције у Бањалуци.

 

Геополитичке и геостратешке промјене у Европи, као и у свијету - утичу на енергетску политику која би требало да се дефинише у БиХ, поручено је са научно-истраживачке конференције у Бањалуци.