latinica  ћирилица
14/05/2022 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Србија да тужи БиХ због једностране промјене Дејтона

Србија би као потписник и уговорна страна Дејтонског мировног споразума требало да тужи БиХ пред међународним судом због једностране промјене Дејтона, изјавио је данас политички аналитичар Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је указао да је у БиХ дошло до једностране промјене најмање два анекса Дејтонског споразума, Анекса четири и Анекса 10, који регулише дјеловање цивилних структура и високог представника.

- Та тужба пред међународним судом била би утемељена и кроз свједочење потписника тих анекса. Република Српска би, иако нема пуни међународни дипломатски статус, пред судом могла да се појави као свједок. Она би у том својству могла да свједочи о насилној промјени Дејтонског споразума у одредбама и тачкама у којима се то дешавало - рекао је Галијашевић за телевизију "Хепи".

Говорећи о прислушкивању и другим мјерама према српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Галијашевић је оцијенио да је Додик најугроженија личност на Балкану.

- Његов живот је угрожен. У томе учествују и поједине западне службе, јер су у Бањалуци на надзорним камерама у граду уочени Британци који нису дио мировне операције Алтеа, а носе униформе. Или их видите како у цивилним одијелима дјелују по граду - нагласио је Галијашевић.

Овај стручњак за безбједност подсјећа да су недавно од једне партнерске службе у Бањалуку стигле информације да је било планирано киднаповање српског члана Предсједништва БиХ, због чега је подигнут Додиков ниво безбједности, као и чланова његове породице, те функционера Републике Српске.

- Та угроженост, која још траје, долази и од западних кругова, али и одређених терористичких радикалних исламистичких кругова, којих у БиХ има много - навео је Галијашевић