latinica  ћирилица
14/05/2022 |  13:38 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Митровић: Широка лепеза трактора фабрике "Мајевица", преговори о погону у Зворнику

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је Срни да фабрика "Мајевица" у Бачкој Паланци намјерава да направи ширу лепезу трактора да би се могли подмирити захтјеви пољопривредних произвођача, као и да постоје договори о отварању погона у Републици Српској.
Војин Митровић - Фото: СРНА
Војин МитровићФото: СРНА

Митровић је рекао да већ постоје одређени разговори и договори о сарадњи између фабрике "Мајевица" и власти Републике Српске за отварање погона за производњу пољопривредне механизације, а вјероватно и трактора.

Он је навео да је било разговора између Владе Републике Српске и директора "Мајевице" Раденка Комада за обезбјеђење простора, односно једног погона у Зворнику гдје би се одвијала производња и монтажа прикључних уређаја.

- То ће сигурно допринијети да у Републици Српској имамо домаћи производ који ће подмирити потребе како површинске обраде тако и заштите самих пољопривредних култура - рекао је Митровић који је данас у Бачкој Паланци присуствовао промоцији трактора "мајевица 90".

Он је навео да је то први домаћи трактор произведен у Србији у послијератном периоду, те да је представљено и још неких осам нових производа за обраду и заштиту у пољопривреди.

Митровић је навео да се фабрика може похвалити и са осталим асортиманом, тако да тржиште Србије, а самим тим и тржиште БиХ, има близу производе који су доступни и далеко јефтинији од свих прикључних уређаја и трактори у односу на произвођаче са запада.

- Било је заиста импозантно, присуствовали су и помоћник министра пољопривреде из Републике Српске и министар привреде Вјекослав Петричевић и ја, и могли смо на лицу мјеста да се увјеримо да су успјели произвести трактор који је универзалан снаге од 90 коњских снага - рекао је Митровић.

Митровић је истакао да у Бачкој Паланци данас боравио први пут након 30-40 година, када је радио као машински инжињер након завршеног факултета.