latinica  ћирилица
14/05/2022 |  17:00 | Аутор: СРНА

Пуповац: Злочиначке идеологије треба осудити и презирати

Злочиначке идеологије и починиоци вриједни су осуде, друштвеног и моралног презира, рекао је данас предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац поводом обиљежавања 77. годишњице Блајбурга у Хрватској.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Свака жртва вриједна је свог обиљежја страдања и свог спомена. Идеологије које су злочиначке вриједне су осуде и презира. Починиоци злочина вриједни су друштвеног и моралног презира. Они који не желе правити разлику ове врсте не воде се највишим моралним принципима - изјавио је Пуповац на Петровој Гори.

Из СНВ-а су навели како су се на Петровој Гори присјетили маја 1942. године када је 730 партизанских бораца, у јуришу против десет пута јачих усташких и италијанских непријатеља, пробило обруч и успоставило слободну територију, чиме је спашено 10.000 људи у збјегу.

- Ово је веома важно историјско мјесто у модерној историји Хрватске и борбе народа Хрватске и Југославије за слободу, и то у околностима европског нацизма, фашизма и локалних снага - поручио је он.

Предсједник СНВ је рекао да ће се залагати да се обнови комплекс запуштене тамошње партизанске болнице да би се ово мјесто, као и цијели комплекс, третирао "у складу са слободарским традицијама Хрватске и Европе".

Представници СНВ-а су са представницима Савеза антифашиста и антифашистичких бораца, те тамошњих општина, обиљежили 80 година од пробоја антифашистичких бораца којим је успостављена слободна територија и тако спасено 10.000 људи у збјегу, што се сматра првим организованим отпором фашизму у Европи.

Окупљања националиста и ревизиониста на Блајбуршком пољу од ове године су потпуно забрањена, на препоруку Одбора за унутрашњу политику аустријског федералног парламента.

Хрватски сабор и даље остаје покровитељ манифестације на Блајбуршком пољу, с тим да се она сада одржава на гробљу Мирогој у Загребу и у Удбинама код Задра.