latinica  ћирилица
14/05/2022 |  18:00 ⇒ 15/05/2022 | 07:29 | Аутор: РТРС

Додикову иницијативу подржали млади, грађани и економски стручњаци (ВИДЕО)

Најаву једнократне помоћи данас су позитивно оцијенили млади, грађани, као и економски стручњаци. Овакву помоћ сматрају кључном за несметану егзистенцију у јеку инфлације.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Осим једнократне помоћи, за 10 одсто биће увећана примања радницима и пензионерима, а додатних 10 одсто иде и за социјална и борачка давања.

Ањи, студенткињи прве године једнократна помоћ у виду стотину марака - олакшаће студентске припреме пред нови семестар.

- Прије свега, растеретиће буџет мојих родитеља, а ја ћу тај новац купити књиге и да се спремим за нову годину навела је Ања Пејчиновић, студент Информационих наука, Бањалука.

И Данилу као студенту - стотину марака помоћи ће да купи књиге, али и да растерети родитеље трошкова.

- Свако улагање у младе људе - улагање је у будућност историје. Тако да, заиста се надам да ће та подршка бити већа и значајнија и дуготрајнија - каже Данило Боснић, студент Историје на Филозофском факултету.

Осим млађе популације, и пензионери и борци из свих крајева Српске - подршку српског члана Предсједништва БиХ сматрају веома корисном, јер је то како кажу "финансијска инјекција" у јеку инфлације.

У ово доба инфлаторне кризе, неопходно је очувати куповну моћ становништва, уз коју је сигуран и опстанак привреде и економије Српске, оцјењују у Удружењу младих економиста. Управо, уз залагања српског члана Предсједништва Милорада Додика - грађани Српске одговориће на све инфлаторне изазове, сматрају у овом Удружењу.

- Јако битна ствар и добра, јер ће се куповна моћ становништва одржати, што директно утиче на саму привреду и раст. У овој кризи битно је да немамо пад, нека буде стагнација, тј. позитиван утицај на привреду Републике Српске - истакао је Горан Вучић, Удружење младих екомониста.

Представници младих владајуће коалиције подржали су иницијативу Предсједништва СНСД-а и предсједника те странке Милорада Додика да у августу буде исплаћено по 100 КМ свакој особи од 18 до 30 година.

Предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић истакао је да то представља помоћ и младима и привреди јер ће се тако сигурно повећати и потрошња.

Предсједник Актива младих Социјалистичке партије Давор Стрика рекао је да млади социјалисти подржавају иницијативу за једнократну новчану помоћ младим Српске.

- Ми смо задовољни и поздрављамо сва настојања досадашња Владе Републике Српске да се положај младих побољша. У овој години смо у фази израде нове Омладинске политике, сматрам да сви они циљеви који су тамо дефинисани од интереса за младе Републике Српске. Желимо да радимо на рјешавању незапослености, стамбеног питања и свих других питања који муче младе Републике Српске - истакао је Стрика.

Помоћ српског члана Предсједништва поздравио је и један од млађих градоначелника у Српској, Слободан Јавор, најавивши помоћ суграђанима.

Град Приједор ће, истиче, наћи начин и придружити се одређеном одлуком на локалном нивоу, о чему ће бити разговарано у наредном периоду.

Подршка Додиковој најави стигла је и од Омладинског савјета Републике Српске - кровне омладинске организације у Српској.

Наводе да је свака помоћ значајна свима у Српској, посебно младима када у јесењем периоду имају највише финансијских издатака у вези са образовањем.