latinica  ћирилица
14/05/2022 |  18:50 ⇒ 15/05/2022 | 01:11 | Аутор: РТРС

Још нема договора у опозицији о заједничким кандидатима на изборима (ВИДЕО)

Бранислав Бореновић, након Главног одбора ПДП-а, рекао је да је Јелена Тривић кандидат ове партије за предсједника Републике, а да од СДС-а очекују кандидата за српског члана Предсједништва.
Опозиција - Фото: РТРС
ОпозицијаФото: РТРС

Из СДС-а наводе да ће дати једног кандидата, али још неће да кажу да ли ће то бити за члана Предсједништва или предсједника Републике. Истовремено, Ненад Нешић подсјећа да ДНС има своје кандидате. Остали из опозиције кажу да су им хитно потребне консултације.

Да ли је ово дефинитивно подијелило опозицију у Републици Српској?

Неколико мјесеци пред изборе, у опозицији нема договора за заједничке кандидате. ПДП предложио је Јелену Тривић за предсједника, а од СДС-а очекују приједлог за српског члана Предсједништва.

- Ми смо урадили како мислимо да је најбоље - рекао је Бореновић.

И СДС је упознат са овим приједлогом. Потврдили су да ће дати једног кандидата, међутим на питање да ли ће то бити за српског члана Предсједништва нису били одређени.

Да ли су то договорили и са осталим опозиционим странкама, у ПДП нису конкретно одговорили. У СДС-у кажу да ће разговарати.

А за разговоре је спреман и ДНС али, кажу, не на овакав начин. Зато не одустају од својих кандидата за двије инокосне функције.

- Они су дали своје кандидате без консултација, то је њихо легитимно право, али имамо и ми право да дајемо своје - сматра Ненад Нешић.

Из опозиционог СПС-а, Горана Селака, траже консултације. Спремни су подржати кандидате опозиције, али само под једним условом.

- Наш став је од раније познат да ћемо ми подржати кандидате опозиције ако они буду јединствени и ако он може да однесе побједу али у наредних тридесет дана одржаћемо сједницу Предсједништва и презентовати наша истраживања - тврди Селак.

Селак не крије да ће, ако из других опозиционих партија, буду кандидати за инокосне функције његова партија тражити мјесто премијера. Јелена Тривић кандидат ПДП-а за предсједника Републике каже да не брине за изборни резултат ако опозиција буде ишла са више кандидата.

Из владајуће коалиције кажу да не желе да се баве опозицијом, али да сва ова прича о кандидатима показује колико су нејединствени.

- Опозиција нуди несигурност и неслогу - сматра Денис Шулић из СНСД.

На састанку владајуће коалиције прије неколико дана потврђено је да ће све странке окупљене око СНСД-а подржати заједничке кандидате.

Из СДС-а раније се чуло да, не буде ли опозиција јединствена, од задовољавајућег резултата на изборима нема ништа.