latinica  ћирилица
14/05/2022 |  20:23 ⇒ 21:26 | Аутор: СРНА

Тушевљак: Најважније да је потврђена оптужница у предмету "Добровољачка"

Главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге ратних злочина Симо Тушевљак рекао је данас да је најважније да је Суд БиХ потврдио оптужницу за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву над припадницима ЈНА и да ће тим лицима бити суђено, да ће морати да сједе на отуженичкој клупи и слушају доказе и свједоке.
Симо Тушевљак - Фото: СРНА
Симо ТушевљакФото: СРНА

Тушевљак је рекао да се потврђивањем оптужнице против 10 лица за "Добровољачку" показало оно што је МУП Српске радио у протеклом периоду, а то је подношење извјештаја и кривичних пријава.

- Показали смо да је почињен злочин над припадницима ЈНА, не само у Добровољачкој улици, већ да је кренуо од 2. маја и да је био континуиран и организован - рекао је Тушевљак за АТВ.

Он је рекао да су сва та лица пријављена од стране МУП-а и јасно је да постоји основана сумња да су починила кривично дјело ратног злочина.

- Најбитније да је оптужница потврђена и да ће бити суђено тим лицима, да ће у наредних неколико година долазити у Суд БиХ, сједити на оптуженичкој клупи и слушати свједоке и доказе о злочину који су они починили - рекао је Тушевљак.

Он се нада осуђујућој пресуди и да ће оптужени добити казне дуготрајног затвора.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.

Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се, такође, терете да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.