latinica  ћирилица
15/05/2022 |  08:45 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Поражавајуће да још нико није одговарао за напад у Tузланској колони

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра поражавајућим да ни 30 година након ликвидације војника ЈНА у "Тузланској колони" нико од припадника бошњачког политичког и војног врха није одговорао за планирани, организовани и мучки напад, иако је био постигнут договор о мирном повлачењу колоне ЈНА из касарне у Тузли.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је нагласио да и злочин у Тузли, као и многи други злочини почињени над припадницима српског народа у протеклом рату у БиХ, недвосмислено потврђује да је правосуђе БиХ инструмент бошњачке политике, јер упркос бројним материјалним доказима, изјавама и свједочењима преживјелих, у протекле три деценије није извело пред лице правде одговорне за бројне почињене злочине.

- Оваква политика и неморално поступање правосуђа БиХ мора се промијенити ако желимо градити међунационално повјерење и јачати владавину закона и права - истакао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да институције Републике Српске морају свим демократским средствима да се боре за истину и правду да се овакви злочини никада никоме више не би поновили, саопштено је из Народне скупштине.

Према његовим ријечима, убиство и рањавање недужних младих војника, који су се мирно повлачили из града, злочин је без казне и болна рана породица убијених.

Муслиманске јединице у Тузли напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА и, према званичним подацима, убиле најмање 54 војника, а раниле 44, прекршивши договор према којем је колона, која је као и остале јединице ЈНА напуштала БиХ, требало да мирно оде из града.

Поновљен је сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву, који се догодио непуне двије седмице раније - први дио колоне је пропуштен, а други нападнут из засједе.