latinica  ћирилица
15/05/2022 |  11:21 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Милуновић: У Тузли погажени и међународно право и сви обичаји ратовања

У Тузли су на данашњи дан прије 30 година погажени међунарно право и сви обичаји ратовања, а јавност треба да зна да за тај злочин нико није одговарао, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је одао почаст на мјесту страдања војника ЈНА у "Тузланској колони".
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је подсјетио да је у Скопљу, између врха тадашње ЈНА и представника муслиманског народа Алије Изетбеговића, постигнут споразум о мирном повлачењу јединица ЈНА са простора БиХ, закључно са 19. мајем, али да се у Тузли поновио сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву.

- Тада је било договорено са кризним штабом и јединицом ЈНА да се извуче из касарне. Они су своје извлачење, према предвиђеном договору, и почели око 18.30 часова, у 19.00 часова је кризни штаб наредио да се отвори ватра и нападне колона ЈНА која се извлачи, а у 19.30 часова је нападнута колона која није била у могућности да се брани - рекао је Милуновић новинарима у Тузлли.

Он је додао да су тада убијена 54 војника, рањено 78, а 44 су заробљена и мучена и да за тај почињени нико није одговарао.

Милуновић је указао да међународно ратно право има своје стандарде, да постоји Женевска конвенција, као и обичајно ратно право које карактеришу част и ријеч.

- Овдје је погажено и међународно ратно право и сви обичаји ратовања. Само једно лице је осуђено и то за злостављање рањених - Иван Колер и то на годину и по - рекао је Милуновић.

Он је истакао да су Срби данас дошли у Тузлу да одају помен жртвама и подсјете јавност на злочин за који нико није одговарао.

На питање новинара да коментарише пресуду Илији Јуришићу у Београду, Милуновић је рекао да је он само једно од лица која су имала командну одговорност за овај догађај. "Ослобођен је, мислим, из процедуралних разлога и у то не бих улазио", рекао је Милуновић.

Према најављеном протоколу обиљежавања три деценије од страдања војника ЈНА у "Тузланској колони", аутобуси се сада враћају у Бијељину, на градско гробље Пучиле, гдје ће код спомен-костурнице у 12.30 часова бити служен парастос и положени вијенцви и цвијеће, док је за 12.45 часова предвиђено обраћање званичника.

Муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну приликом чега су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и "Зелених беретки".