latinica  ћирилица
15/05/2022 |  12:05 ⇒ 16/05/2022 | 07:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Живјели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији

Живјели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

Осамдесет дана смо издржали, а цијена коју плаћамо је огромна, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

- Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала, било би лијепо да је мало више био фер амбасадор Русије када о томе говори. Свеједно, не тражимо и не радимо то због њих него због себе, због поштеног односа према себи, својој земљи и поштованај међународног јавног права. И знамо шта су санкције и колико су нефер и непотребне - рекао је Вучић.

Трпимо страшно и много неувођењем санкција Русији и то хоћу да људи знају, поручио је Вучић.

- Сада бих вам рекао, немам никаквих илузија - живјели бисмо десетоструко боље само да јесмо то урадили. Нисмо то урадили зато што се понашамо као незаивсна и самостална земља - додао је Вучић.

Истакао је да је саопштење министара земаља Г7 у коме се тражи да се земље у окружењу придруже политици ЕУ скројено само за Србију.

- И БиХ је увела санкције Русији, па смо само ми остали који то нисмо учинили, тако да је саопштење Г7 о Западном Балкану писано само за Србију - истакао је Вучић гостујући на ТВ Прва уз коментар да им се то може јер су јаки и моћни.

Нагласио је да ће предстојећа зима у свијету били најтежа у посљедњих 70 година, али да нико не жели да чује другог осим навијачког става.

Недостајаће много хране, има енергената, али захваљујући суманутој политици са свих страна или неће бити доступни или ће бити сумануто скупа, казао је Вучић.

Истакао је да Европа неће моци да издржи другу или трећу годину заредом да привреда буде у рецесији.

Вучић је рекао да 25 одсто светског тржишта неће имати хљеба.

Предсједник  Србије је рекао да ће у свијету бити несташице хране, да је Индија забранила извоз пшенице и да је одмах скочила њена цијена на берзама, затим да постоји проблем са набавкама кукуруза, да и даље нема извоза због затворених украјинских лука и друго.

- Све ствари морају да се посматрају заједно. Суштина је да све заједно мора да функционише на истој политици да би могли да преживимо. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава и само да чекамо да живимо боље - рекао је Вучић и додао да живимо у условима проглашеног свјетског сукоба.

Напоменуо је треба имати у виду да ове године трошимо 50 одсто више бензина него прошле, као и 20 одсто више дизела.

Мој посао да будем реалан, а не да говори о "фонтани жеља" додао је Вучић и истакао да је о свим тим проблемима говорио и када је била предизборна камапања.

Напоменуо је да на телевизији може свашта да чује од неких људи, који ће притом тражити и повећање плата и пензија и да имати "небулозне" идеје око Фијата у Крагујевцу, као и други који штрајкују.

То је зато што им се може, али постоје људи којим се то не може, истакао је Вучић.

Вучић додаје да је већа цијена долара, да је амерички ФЕД подигао референтну камаптну стопу, као и да Србија упркос томе хоће да задржи раст.

Напоменуо је да сада немамо приступ тржишту капитала, као и ни друге земље у развоју, затим да у овим условима треба обезбиједити занављање кредита, покривање дефицита од три или четири одсто и друго.

- Сви ће да кажу - ево га Вучић најављује увођење санкција - не, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику и ту политику водимо не зато што имамо нешто због неувођења санкција, јер ћу да слушам то је због цијене гаса и слично. Па да плаћамо и наскупљу цијену гаса то нам је милијарда а ми на овоме губимо више милијарди, а да не причамо о мањем доласку страних дирекних инвеситиција. Седам америчких продуцената и режисера и глумаца је одбило да дође у Србију због неувођења санкција - навео је Вучић.

Истакао је ће Србија имати нижу инфлацију него земље као што су Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, балтичке земље...