latinica  ћирилица
15/05/2022 |  13:23 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Вулин: Радује ме што је територијални интегритет светиња за Г7

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин радује се, каже, саопштењу Групе седам према којем је територијални интегритет свих земаља светиња.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Земље чланице Групе седам најразвијенијих земаља, након састанка у Њемачкој, поручиле су да никада неће признати границе које Русија "покушава да промијени" и да ће подржати своје ангажовање у "подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине, укључујући Крим, и све државе".

Чланице су позвале и државе западног Балкана да потпуно ускладе своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције Русији и њихову примјену.

Позвали су Београд и Приштину да се конструктивно ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ, да у потпуности спроведу све претходне споразуме без одлагања и да нормализују односе кроз свеобухватан и правно обавезујући споразум.

Министри су, између осталог, навели и да су забринути због продубљивања политичке кризе у БиХ и додали да осуђују "сваки покушај подривања јединства, суверенитета и територијалног интегритета те земље".

Коментаришући саопштење издато након тродневног састанка шефова дипломатија седам најмоћнијих западних земаља у Њемачкој, Вулин је навео да је ставом Г7 о неповредивости граница "завршена мукотрпна борба Србије за очување територијалне цјеловитости".

- Хвала им за то, радујем се промјени става великих и моћних. Радујем се што се враћају на принципе Дејтона и сигуран сам да ће исправити ненамјерну грешку, јер под оптужбом за рушење уставног поретка БиХ не помињу Бакира Изетбеговића и СДА, који траже укидање дејтонске Републике Српске и забрањују Хрватима да сами бирају свог представника - поручио је Вулин.

Он је предсједнику Србије Александру Вучићу честитао што је свих ових година и прије Г7 бранио територијални интегритет свих земаља и чувао Дејтонски мировни споразум, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

- Немогуће је да би чланице Г7 заступале неповредивост територијалног интегритета Украјине, а признавале и подржавале комадање Србије. Морал је основ политике највећих и најразвијенијих и сигуран сам да нису лицемерни и бахати колико су моћни и богати - рекао је Вулин.