latinica  ћирилица
15/05/2022 |  14:33 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Српска дјеца са Косова и Метохије захвалила добротвору из Српске

Хуманисти из Републике Српске, који годишње издваја 6.000 евра за помоћ српској дјеци на Косову и Метохији, уручени су поклони и писмо захвалности дјеце.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

- Нека Вас Бог чува и нека Вам подари дуг живот - написала је Николија Максимовић из села Стрелице код Косовске Каменице, наводећи да јој је помоћ овог доброг човјека продужила живот будући да је имала операције срца.

Она од тог новца, стипендије, сваких шест мјесеци са оцем Микицом купује аутобуске карте до Београда и назад, да би ишла на контролу јер је у раним данима свог живота имала три операције на срцу.

Овом добротвору поклоњена је урамљена слика манастира Грачаница Анастасије Михајловић, четрнаестогодишње дјевојчице из Грачанице, и писмо захвалности које је на истргнутом листу из свеске исписала Николија Максимовић из села Стрелице код Косовске Каменице.

Захвалност је стигла и од Илије Ристића из села Извор код Новог Брда, Ксеније Вуковић, најмлађег дијетета тринаесточлане породице Вуковић из Косовске Митровице и Давида Ракића, такође, из Косовске Митровице.

Овај седамдесетпетогодишњи добротвор, који размишља да од августа дода још једну стипендију, захвалио је дјеци из јужне српске покрајине за посебне поклоне и истакао да су они будућност за коју се живи.

- Имам довољно да могу помоћи, паре мање значе од осјећаја да си неком дјетету олакшао живот и бар на тренутак вратио осмијех на лицу. Таквих као што сам ја вјерујем има на хиљаде, али недостаје нам осјећај припадности - порука је овог хуманисте.

Он је апелова да сви људи добре воље одвоје на дневном нивоу вриједност једне паклице цигарета и да та средства намијене онима који трпе и вапе за кором хљеба.

Поклоне захвалности јуче је хуманисти, који пензионерске дане, упркос томе што је слабовидо лице, проводи на селу бавећи се пољопривредом, у његовој кући уручио предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је истакао да је ријеч о људској громади.

- То је људина посвећена хуманости и доброчинству која је у протеклих шест година на име помоћи српској дјеци на Косову и Метохији издвојила 36.000 евра личних средстава - нагласио је Арлов.

Арлов је рекао да је овом хуманисти пренио ријечи захвалности српске дјеце и њихових родитеља са Косова и Метохије изговорене прије мјесец дана на административном прелазу Јариње када им је уручио стипендије.

Он је напоменуо да је овај човјек, који не жели да му буде објављено име и презиме, помогао и 104 новорођенчади рођених као треће или четврто дијете на подручју Епархије зворничко-тузланске, значајан износ дао је и за градњу Дневног центра "Подржи ме - 9.јануар" у Косовској Митровици за дјецу са посебним потребама, а помогао је и многе породице у Републици Српској, попут десеторо српске дјеце породице Клокић из Брода којима је умрла мајка