latinica  ћирилица
15/05/2022 |  14:55 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Брођани се сјећају првог прогона Срба у БиХ

Први прогон више хиљада Срба у БиХ прије 30 година из општине Брод обиљежен је данас пјешачком походом до локалитета Липа гдје су се 1992. године зауставили и одбранили од напада регуларних хрватских снага које су биле потпомогнуте паравојним муслиманско-хрватским јединицама.
Брод, стазама егзодуса Срба 1992. - Фото: СРНА
Брод, стазама егзодуса Срба 1992.Фото: СРНА

Тада је протјерано више од 12.000 Срба из општине Брод, а имовина је попаљена и опљачкана.

Више од 200 људи данас је учествовало у пјешачком походу у знак сјећања на дане страдања и егзодус српског народа са подручја општине Брод 1992. године, а придружило им се десетине бициклиста и маратонаца.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да се симболичним маршом обиљежава први прогон Срба у БиХ и тужан јубилеј од тога догађаја.

- Овдје гдје је спомен-црква, ту је прогон заустављен. Овдје смо се одбранили - рекао је Видић и додао да је у походу учествовало доста младих који се овако уче о дешавањима у прошлости, што у будућности може дати резултате.

Према његовим ријечима, у односу на деведесете године, у Броду се данас живи мирно и боље него што је тада било у мају 1992. године и да се у мирним периодима забораве дешавања из прошлости, али да неко мора да чува од заборава.

- Ако нећемо ми из општинске управе, Борачке организације и Српске православне цркве, ко ће други. Поента је да се окупи што више младих људи, да долазе на ово мјесто - истакао је Видић.

Пјешачки поход под називом "Путем првог прогона Срба у БиХ" кренуо је јутрос из Клакара Доњих до Храм Светог Јована Владимира на Липи, гдје одржан помен паратос и положени вијенци.

На почетку похода положено је цвијеће на мјесто погибије српских бораца Радована Радовановића и Миле Стевића, а у настваку у Клакару Горњем и Врелима Горњим код споменика погинулим борцима.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић је истакао да седми пут обиљежавају прогон Срба од хрватских оружаних снага и припадника паравојних муслиманско-хрватских једница.

- Након потписивања мировног споразума и повлачења ЈНА са наших простора, те преласка хрватских оружаних снага и напада на српско становништво доживјели смо трагедију да протјерају комплетно српско становништво, више од 12.000 Срба. У договору са општином организујемо овај догађај, идемо пјешке оним путем којим се српски народ извукао за вријеме рата - рекао је Видић.

Он је изразио задовољство бројем учесника, посебно младих који су учесвовали јер је циљ, како је рекао, да управо они и знају и уче шта се дешавало за вријеме рата.

- Ми смо ишли 10 километара пјешке, а јутрос је кренуо и меморијални маратон и бициклијада са Трга Патријарха Павла који имају укупну дужину од 23 километра. Сви заједно смо дошли на коту Липа, гдје је служен парасот, упаљене свијеће и положено цвијеће за погинуле саборце. У наствку је било дружење на излетишту у Врелима уз војнички пасуљ - додао је Видић.

Најмлађи учесник је двогодишњи Алекса Броћило, а најстарији Стана Стевић, која иде сваке године на Липу. Стевићева је у рату је изгубила два сина.

- Сваке године сам издржала и дошла, а ове године нисам баш скроз пјешачила. Свако треба да каже свом дјетету шта је и како је било, да се зна и не заборави, те да се не понавља. Два су ми сина погинула, један је био редован војник, а једна је отјеран и погинуо је на Камену - испричала је Стевићева.

Локалитет Липа представља мјесто гдје је пружен снажан отпор непријатељима и спријечено даље цијепање Републике Српске, те омогућен наставак битке за пробој коридора под називом "Битка за пут живота и спаса".

Овај локалитет спаја градове Добој, Дервенту и општине Брод, Модрича и Вукосавље, а ту је саграђена и спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру.

У порти су подигнути споменици погинулим српским борцима у Одбрамбено-отаџбинском и Другом свјетском рату.

Вијенац испред споменика положила је делегација општине Брод и Борачке организације.

Поход је организовала бродска Борачка организација и општина Брод.