latinica  ћирилица
15/05/2022 |  16:05 ⇒ 17:37 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО: Могућ заједнички језик око чланства Шведске и Финске

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је увјерен да се може постићи заједнички језик како би се отклонила забринутост Турске око чланства Шведске и Финске у Сјеверноатлантској алијанси.
НАТО (Фото: EPA/TOMS KALNINS) -
НАТО (Фото: EPA/TOMS KALNINS)

НАТО ће настојати да појача своје присуство у региону, док се њихово чланство не ратификује, рекао је Столтенберг,

Према његовим речима, ратификација ће потрајати неко вријеме, али план је да то буде бржи процес него раније, пренео је Ројтерс.

- Увјерен сам да ћемо моћи да одговоримо на забринутост коју је Турска изразила на начин који неће одлагати чланство или процес придруживања - казао је Столтенберг новинарима путем видео линка, додајући да је Анкара јасно ставила до знања да не жели да блокира кандидатуру нордијских држава за чланство.

Он је навео да жели да се што више убрза процес ратификације чланства двије земље и да ће Алијанса тражити начине да осигура безбједност током прелазног периода, укључујући повећано присуство НАТО у региону.

Столтенберг је истакао да ако Финска и Шведска одлуче да поднесу захтјев за чланство у НАТО, то ће бити историјски моменат.

Одговарајући на питање о могућој руској одмазди због проширења НАТО, он је казао да алијанса помно прати шта Русија ради.