latinica  ћирилица
15/05/2022 |  18:30 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

У Лијевче пољу приводи се крају сјетва кукуруза и соје (ВИДЕО)

У Лијевче пољу приводи се крају сјетва кукуруза и соје. Озими усјеви се налазе у добром стању али недостатак влаге пријети приносима.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Изузетно скупа сјетва јесенас и овог прољећа нису поколебали Младена Димтровића из Горњих Карајзоваца да примијени комплетну агротехнику. Очекује да му приноси и тренутна цијена житарица на тржишту обезбиједе добит.

- Што се тиче обраде, настојимо је одрадити комплетну, због самих приноса - рекао је Димитровић. 

Јесенас је у Лијевче пољу озимим усјевима засијано око 13.000 хектара. Пшеница и јечам се налазе у добром стању и није регистровано присуство болести. Проблем би се због недостатка влаге могао јавити током налијевања зрна.

- У априлу смо имали врло мало падавина на подручју Лијевче поља, негдје око 30 литара по квадрату, а у мају свега 10 литара што је јако мало - изјавио је стручни сарадник за ратарство Подручне јединице Градишка из Ресора за пружање стручних услуга Ненад Ерцег.

Ратари су скоро завршили сјетву кукуруза који се ове године нашао на 29.000 хектара што је мање од вишегодишњег просјека иако су за сјетву били предвиђени додатни подстицаји. За разлику од кукуруза код ратара је повећан интерес за производњу уљарица.

- Пошто ова криза у Украјини показује да нам треба домаће, волио бих да заврши код нас, јер је увоз компликован и скуп. Овдје је Брчко близо због транспорта, тако да се надам да ћемо је пласирати на домаће тржиште - рекао је Дарко Секимић из компаније "Дарко комерц".

Мањак влаге у земљишту на шљунковитим парцелама се већ осјети. Ратари који имају могућности почели су да наводњавају озиме усјеве. Ускоро се иста агротехничка мјера може очекивати и на парцелама засијаним кукурузом и сојом.