latinica  ћирилица
15/05/2022 |  18:41 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Чувати породицу као срж друштва (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Међународни дан породице. Циљ је да се истакне важност породичног живота и здраве породичне заједнице, као основе друштва.
Међународни дан породице - Фото: РТРС
Међународни дан породицеФото: РТРС

Данашње породице умногоме се разликују од традиционалних, али су основне вриједности сачуване.

Жанела, Огњен, Петар и Павле Пажин су срећна и функицонална четверочлана породица из Требиња. Родитељи настоје да дјецу васпитавају у духу непролазних породичних вриједности, поштовања, заједништва, љубави.

- Породица је светиња, муж је одговран за жену, жена за мужа, а обоје за дјецу, тако да је свака породица као мала црква . Уважава и поштује различитости и гради заједништво - истакла је Жанела.“)

- За мене је то топлина попут оне празничне, а вријеме које проводимо скупа је непроцјењиво - сагласан је Огњен.

Савермено доба условило је промјене и у породичним односима, организацији и начину функционисања. Улога жене се промијенила, а тиме и строга патријархална хијерархија.

Маријана Вукоје, Психолошко савјетовање "Добри вук" Требиње, појашњава да данас породица пружа више слободе, те да  сви њени чланови теже за посебности и независности, али да остају њене основне функције, а то су брига и љубав, као и подршка и ослонац.

Проблеми породица у Српској слични су онима било гдје у окружењу - економска и социјална сигурност, и функционисање у складу са брзином које диктира данашњица. Важна је подршка свих релевантних институција да би се породица очувала као најздравија и најважнија основа друштва.