latinica  ћирилица
16/05/2022 |  06:52 ⇒ 12:20 | Аутор: РТС

Сјајни Дончић шокирао Сансе, Далас је у финалу Запада (ВИДЕО)

Кошаркаши Далас Маверикса шокирали су Финикс Сансе, најбољи тим регуларног дијела сезоне, тријумфом у мајсторици којим су се пласирали у финале Западне конференције НБА лиге. Далас је на крилима сјајног Луке Дончића декласирао Сансе 123:90 и укупним резултатом 4-3 у побједама стигао до финала у којем ће играти против Голден Стејт Вориорса.
Лука Дончић (Фото: EPA/ETIENNE LAURENT) -
Лука Дончић (Фото: EPA/ETIENNE LAURENT)

Екипа из Тексаса одиграла је један од најбољих мечева у сезони и то када је било најпотребније – у одлучујућем сусрету у Аризони.

Дончић је блистао од првог до посљедњег минута на паркету, рука му је била сигурна од првог шута и Крис Пол, Девин Букер и Деандре Ејтон, који су доминирали у најјачој лиги света целе сезоне, погнутих глава су напустили "Футпринт центар".

Изабраници Џејсона Кида посебно импресивни били су у првом полувремену у којем су направили предност од 30 поена.

Млади Словенац је у решетао из свих позиција и после прве четвртине разлика је износила 13 поена. Онда је услиједила друга у којој су Меверикси ривалу дозволили само 10 поена, а постигли 30.

Лука је финиширао тај део игре са двије тројке, резултат је на петнаестоминутној паузи био 57:27, а он је постигао исти број поена као читава противничка екипа.

Домаћи играчи потпуно шокирани отишли су у свлачионици, али им ни одмор није много помогао јер је на супротној страни био бољи противник. Предност је константно расла и пред последњи период износила невероватних +42.

Тада је већ Кид могао да промијеша карте и одмори носиоце игре, победа није долазила у питање, а Финикс је само успео да ублажи катастрофу.

Дончић је након 27 у првом полувремену, убацио још осам у другом и зауставио се на 35 поена, а имао је и 10 скокова, четири асистенције и двије украдене лопте. Некадашњи играч Реал Мадрида шутирао је изврсно из игре (12/19), а погодио је шест од 11 покушаја за три.

Фантастичну помоћ имао је у Спенсеру Динвидију који је додао 30 поена (11/15 из игре, 5/7 тројке), док је Брансон додао 24.

Сви остали у редовима Даласа имали су једноцифрен учинак, међу којима и Бобан Марјановић, који је за три минута забиљежио два поена и по једну украдену и изгубљену лопту.

На другој страни, потпуно су подбациле највеће звијезде Финикса – Девин Букер је завршио са 11 поена уз 11 промашаја из игре), док је пола коша мање додао Пол. Најефикаснији је био Џонсон са само 12 поена.

Далас се придружио осталим финалистима конференција, између осталог и Бостон селтиксима, па га сада очекује серија против Голден Стејт Вориорса која почиње за неколико дана.