latinica  ћирилица
16/05/2022 |  07:11 ⇒ 11:36 | Аутор: РТС

Ђоковић започео 370. седмицу као први, апсолутни рекорд све ближе

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић започео је 370. седмицу као први на АТП ранг-листи и на истом мјесту ће сигурно остати још најмање три. Ђоковић је тријумфом на Мастерсу у Риму учврстио позицију и вођство над највећим ривалима, па је сада све ближи апсолутном рекорду који држи легендарна Штефи Граф.
Новак Ђоковић (фото:EPA-EFE/ETTORE FERRARI) -
Новак Ђоковић (фото:EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

Чувена Нијемица је као најбоља у женској конкуренцији провела 377 недјеља и Новак би њен учинак могао да изједначи 4. јула, а обори седам дана касније.

За то му је потребно да одигра добро на Ролан Гаросу и Вимблдону који слиједе, а на којима брани трофеје освојене прошле године.

Од када је преузео челну позицију 4. јула 2011. године, Ђоковић је више од двије трећине времена до сада провео као најбољи тенисер на свијету.

Он је зарадио додатних 400 бодова шестим трофејом у Риму и сада има 680 више од првог пратиоца Данила Медведева. Рус се враћа послије двомејсечне паузе због операције киле, али ни титулом у Женеви гдје наступа ове недјеље, неће имати шансу да поново заузме тениски трон.

На трећој позицији је и даље Александер Зверев из Немачке (7.200 бодова), док се иза њега догодила једна важна промјена.

Стефанос Циципас је прескочио Рафаела Надала и четврти је пред Ролан Гарос, што значи да би Ђоковић могао да се састане са Надалом већ у четвртфиналу гренд слема у Паризу.

Иза Рафе је још један Шпанац Карлос Алкарас, а топ 10 комплетирају Андреј Рубљов, Каспер Руд, Феликс Оже-Алијасим и Матео Беретини.