latinica  ћирилица
16/05/2022 |  07:28 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Поповић: Народи у БиХ да сами кроје своју судбину

Правни експерт Витомир Поповић сматра могућим да ће поједине западне силе, уз помоћ ОХР-а и асистенцију Централне изборне комисије БиХ, забранити учешће појединим домаћим политичарима на октобарским општим изборима, али и истиче да народи у БиХ не треба да прихвате да им западни моћници намећу рјешења.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

- Када су у питању интереси појединих западних сила, а прије свега Велике Британије, Њемачке и САД, онда је све могуће, па и да ове земље уз помоћ ОХР-а и асистенцију ЦИК-а забране учешће појединим домаћим политичарима на наредним општим изборима у октобру, а због наводног кршења Дејтонског споразума, односно Устава БиХ - рекао је Поповић за "Глас Српске".

Он истиче да народи у БиХ не треба да прихвате да им западни моћници намећу своја рјешења, већ да сами кроје своју судбину.

- Ако до тога ипак дође, то ће довести до великих политичких и безбједносних турбуленција у БиХ. Ове земље желе да по сваку цијену, а док траје украјинска криза, БиХ увуку у НАТО. А ако то није могуће, онда ће земљу дестабилизовати. То је један опасан сценарио. Док траје овај рат између Истока и Запада, Вашингтон, Берлин и Лондон неће бирати средства да се обрачунају са онима који се противе њиховим плановима - рекао је Поповић.

Коментаришући недавну изјаву предсједника ЦИК-а Суада Арнаутовића да ће ЦИК одбити овјеру учешћа предсједника СНСД-а Милорада Додика и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића на наредним изборима ако ОХР каже да они крше Дејтон и Устав БиХ, Поповић је рекао да су то "рјешења" која управо произлазе из тих западних кухиња, а како би елиминисали оне домаће политичаре који нису баш кооперативни и на фону западне и антируске политике.

- Арнаутовићу је све ово написано, дато у руке и речено да прочита. И то је дио тог плана, који је врло вјероватан да буде и остварен. Стално се говори о корупцији, па гдје је она? Гдје су судски процеси? Или, стално се упозорава и да неко из Српске руши Дејтон тако што тражи да се поштује Устав БиХ. Смијешно - рекао је Поповић, који је и професор Правног факултета у Бањалуци.

Он је указао да су Арнаутовић и ЦИК под директном контролом бошњачке политичке елите, за шта је рекао да то није никаква тајна, о чему свједоче и многи претходни потези и иступи првог човјека ЦИК-а, када се директно ставио изнад Парламентарне скупштине БиХ и у улогу законодавца.

- Треба тражити најбоља рјешења која ће задовољити све у БиХ. Конститутивне народе, ентитете, кантоне. Умјесто тога, странци призивају зло. Све ово ме некако подсјећа на тридесете године прошлог вијека и рађање нацизма, односно да се покушава завршити оно што Хитлер није успио. Ми то не смијемо дозволити. Али, не треба журити ни са неким исхитреним и изнуђеним рјешењима, јер би неки то једва дочекали - рекао је Поповић.