latinica  ћирилица
16/05/2022 |  08:08 ⇒ 08:25 | Аутор: РТРС

ЦИК: Упозорење одговорним за прикупљање потписа подршке бирача

Централна изборна комисија БиХ упозорава лица одговорна за прикупљање потписа подршке бирача за предстојеће опште изборе да то раде у складу са законом и да себе не доведу у ситуацију да почине кривично дјело.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Из ЦИК-а напомињу да се, у складу са законом, пријава за овјеру учешћа на изборима политичке странке или независног кандидата састоји од списка који садржи име и презиме, оригиналан потпис, број важеће личне карте и јединствени матични број сваког бирача уписаног у Централни бирачки списак који подржава пријаву политичке странке или независног кандидата.

- Политичке странке или независни кандидати дужни су да потписе прикупљају само на обрасцима које им додијели ЦИК БиХ. Остали обрасци, које достави политичка странка или независни кандидат, не узимају се у обзир - саопштено је из ЦИК-а.

Из ЦИК-а истичу да образац за потписе треба, такође, да садржи име и презиме, број важеће личне карте, оригинални потпис и јединствени матични број лица одговорног за прикупљање потписа подршке.

Одговорно лице својим потписом потврђује вјеродостојност и истинитост прикупљених потписа подршке.

Рок за подношење пријава политичких странака и независних кандидата за учешће на општим изборима истиче у петак, 20. маја, у 16.00 часова.

У саопштењу се напомиње да је ЦИК на локалним изборима 2020. године утврдио да се на обрасцима за прикупљање потписа подршке налазе и потписи за умрла лица, за шта су поднесене 173 пријаве надлежним тужилаштвима.