latinica  ћирилица
16/05/2022 |  08:25 ⇒ 08:26 | Аутор: СРНА

Љубић: Сарадња Човића и Додика алиби за бошњачко деконституисање Хрвата

Предсједник Главног вијећа Хрватскога народног сабора /ХНС/ БиХ Божо Љубић изјавио је да у БиХ нема никаквог стратешког савезништва Хрвата и Срба против Бошњака и БиХ, те да бошњачка политика сарадњу лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића настоји искористити као алиби за наставак деконституисања Хрвата у Федерацији БиХ.
Драган Човић и Божо Љубић - Фото: СРНА
Драган Човић и Божо ЉубићФото: СРНА

- У стварности, та сарадња је посљедица њихове мајоризације и деконституисања Хрвата, односно, правног, политичког, медијског и другог насиља које над Хрватима спроводе још од успостављања такозване Алијансе за промјене из 2000. године, када није било ни Додика ни Човића на данашњим позицијама - рекао је Љубић за загребачки "Национал".

Подсјећајући да одлука Уставног суда БиХ у предмету "Љубић" налаже легитимно политичко представљање конститутивних народа на свим нивоима власти, Љубић је истакао да су права конститутивних народа изворнија и важнија од права ентитета.

Према његовим ријечима, у складу са овом одлуком Уставног суда, легитимно је да БиХ има два, три или пет ентитета, као што је легитимно и да не буде ни један ако се легитимни политички представници три конститутивна народа са тим сагласе.

- Дакле, то је сасвим у духу Дејтона, јер не представља кршење основног начела Устава БиХ и споразума у Дејтону - рекао је Љубић.

Он је закључио да је у нормалним околностима за успостављање ентитета потребна сагласност политичких представника три конститутивна народа.