latinica  ћирилица
16/05/2022 |  08:27 ⇒ 08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Мађари не смију плаћати цијену рата

Мађарска влада инсистира на томе да мађарски народ не смије бити приморан да плаћа цијену сукоба у Украјини, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Он је за Радио Кошут рекао да Мађари ни на који начин нису били криви за избијање сукоба у Украјини и да, ако Европска комисија намјерава да наметне нафтни ембарго, мора да гарантује да одлука о постепеном укидању увоза руске нафте неће погодити Мађаре нити угрозити енергетску безбједност Мађарске, преноси МТИ.

- Ако би Европска комисија у овом тренутку усвојила приједлог о ембаргу на нафту, Мађарска не би могла да добије сирову нафту потребну за функционисање своје економије - истакао је Сијарто.

Навео је да је став мађарске владе јасан и да ће прихватити ембарго на нафту само ако, како је рекао, "Европска комисија понуди решење за проблем који је сама створила".

Сијарто је рекао да је први проблем у случају ембарга то што би мађарске рафинерије морале да буду технички преуређене, што би коштало 500 - 550 милиона евра. Још 200 милиона евра морало би да буде утрошено на повећање капацитета гасовода преко Хрватске, додао је Сијарто.

Указао је да би, ако би Мађарска увозила нафту која није из Русије, цијене горива у земљи биле повећане 55 - 60 одсто.

Сијарто је навео да 65 одсто нафте у Мађарској долази из Русије.