latinica  ћирилица
16/05/2022 |  10:04 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Годишњица погрома Срба из сарајевског насеља Пофалићи

Припадници муслиманских снага који су себе називали Армијом БиХ током 16. и 17. маја 1992. године починили су ратни злочин над Србима у сарајевском насељу Пофалићи убивши око 200 лица и попаливши многобројне српске домове.
Пале, Пофалићи - помен - Фото: СРНА
Пале, Пофалићи - поменФото: СРНА

Нико од познатих починилаца и наредбодаваца овог злочина није одговарао пред судом, иако је Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело извјештај против 51 лица.

Према подацима којима располажу надлежни органи из Српске, напад на Пофалиће припремили су командант Територијалне одбране Хасан Ефендић и локални старјешина Територијалне одбране Идриз Салко.

У акцији су учествовали одред "Пофалићи један", чији је командант био Хабиб Идризовић, "Пофалићи два", са командантом Јусуфом Лошићем на челу, те одред "Велешићи", којим је командовао сада већ покојни Енвер Шеховић, док је на челу батаљона Војне полиције био Џевад Топић.

Злочин над Србима у Пофалићима услиједио је након низа претходних злочина снага лојалних тадашњем муслиманском руководству у Сарајеву, попут злочина у Добровољачкој улици, Великом парку и убиства српског свата на Башчаршији.