latinica  ћирилица
16/05/2022 |  14:54 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

На инфлацију Влада одговора повећањем плата и пензија; Шта је радио СДС?

Влада Републике Српске предузима бројне конкретне активности како би заштитила стандард грађана од утицаја инфлације, коју нити је изазвала нити може да заустави, саопштено је из Владе Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Поводом оптужби замјеника предсједника СДС-а Милана Радовића да се "власт не сналази у ситуацији док инфлација дивља", из Владе су поручили да, за разлику од СДС-а које народ памти по платама и пензијама које касне или се не исплаћују, актуелна Влада Републике Српске повећала је пензије, плате, борачка и социјална давања, а све са циљем да се заштити стандард грађана.

- Можда то Милан Радовић из своје перспективе не примјећује, али од почетка године до данас пензије су повећане за 14 одсто, плате јавном сектору за 10 одсто, социјална давања, такође, чему треба придодати и подстицаје за привреднике који се одлуче на повећање плата својим радницима - нагласили су из Владе Републике Српске.

Навели су и да вриједи напоменути да је Влада Српске једина у региону која је изишла са оволиким повећањем, а увјерени су да су то више него конкретни показатељи да се и те како води рачуна о заштити стандарда грађана.

- Поред тога, само из Компензационог фонда је у прва четири мјесеца, као индиректна помоћ грађанима, издвојено више од 56 милиона КМ, укључујући 24 милиона КМ помоћи за пољопривреду /издвојено додатних 14 милиона КМ/, као и још 14 милиона за запошљавање што је укупно 28 милиона КМ за ову област, једнократне помоћ борцима, јавним кухињама... - нагласили су из Владе.

Такође, у овој години за јавне инвестиције које се већ реализују планирано је више од 150 милиона КМ, наводе из Владе Српске, што је један од најефикаснијих механизама за ублажавање посљедица инфлације.

- Отворени смо за сваку конструктивну критику, али овакви, малициозни и популистички коментари само нам додатно учвршћују наше настојање да помогнемо грађанима да се лакше изборе са посљедицама глобалне ситуације коју нико није могао да предвиди нити да контролише њен ток.

Влада је отворена за сваки добар приједлог о томе како се ефикасно изборити са инфлацијом, али то подразумијева смислен и аргументован план, а не популизам без плана и програма - наводе у Влади Републике Српске.