latinica  ћирилица
16/05/2022 |  15:54 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Опљачкане двије српске радње на Космету

Продавница прехрамбене робе у селу Прековац у општини Ново Брдо на Косову и Метохији чији је власник Србин Душан Перић обијена је и опљачкана прошле ноћи, други пут у протеклих мјесец дана, а на мети лопова нашла се и локална гвожђара у власништву Синише Димића, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Канцеларија за Косово и Метохију - Фото: Facebook
Канцеларија за Косово и МетохијуФото: Facebook

Из Канцеларије су упозорили да је овим недјелима директно угрожена егзистенција ових породица и њихов останак и опстанак на простору Косова и Метохије.

- Оваквим непочинствима Србима се шаље недвосмислена порука да за њих нормалан и безбједан живот на Космету није могућ - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије су указали да политика некажњавања овог и осталих инцидената усмјерених према Србима на Косову и Метохији директно стимулише изгреднике, а Приштина својим ћутањем од Срба прави легитимне мете.

У саопштењу се напомиње да сви напади и инциденти, према правилу, иду синхронизовано са изјавама и ставовима приштинских политичара да са Србима нема разговора и мирног суживота, чиме директно подстичу етничко насиље.

Из Канцеларије за Косово и Метохију поручили су да ће инсистирати да починиоци овог разбојништва буду ухапшени и адекватно санкционисани.