latinica  ћирилица
16/05/2022 |  16:55 ⇒ 19:49 | Аутор: РТС

Сијарто: Нећемо гласати за приједлог који је супротан интересима Мађарске

Никада нећемо допустити да мађарски народ плати цијену овог рата, изјавио је мађарским медијима у Бриселу министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Петер Сијарто подсјетио је да је Мађарска подржала пет пакета санкција Русији и како је рекао на инсистирање Пољске, увела и санкције на угаљ.

- Јасно смо свима ставили до знања да постоји црвена линија која се односи на транспорт и снабдијевање нафтом и гасом. Европска комисија је, ипак, дала приједлог који је у супротности са мађарским интересима, који би произвео огромне проблеме мађарској привреди и нове еколошке проблеме - нагласио је Сијарто.

Рекао је да би реконструкција мађарских рафинерија коштала око 550 милиона евра, а да постоји и проблем са алтернативним путем снабдијевања, преко Јадранског нафтовода.

- Капацитет Јадранског нафтовода није довољан за додатно снабдијевање, па би било потребно и тамо уложити још 200 милиона евра, а немамо никакве гаранције да ће се то проширење и десити. Након свега, гориво у Мађарској би поскупјело 55 до 60 одсто и велики број производа би драстично поскупио - рекао је мађарски министар у Бриселу.

Сијарто тврди да је Европска комисија својим приједлогом шестог пакета санкција направила проблем, те да им је онда и обавеза да дају неко рјешење.

- Ту мислим на гаранције за инвестиције у реконструкцију мађарских рафинерија, нове транспортне путеве и компензацију за повећање цијена у Мађарској - наводи Сијарто.

Поновио је мађарски приједлог да се нафтоводи изузму из шестог пакета санкција Русији, односно да се нафтни ембарго односи само на транспорт морским путем.

- То је најједноставније рјешење које ће задовољити Брисел и неће угрозити земље које нафту добијају преко нафтовода. То сам поновио Борељу, да Мађарска само тако може да се сложи са шестим пакетом санкција Русији. Тако стојимо данас у Бриселу, у понедјељак поподне, па ћемо видети шта ће бити даље - рекао је Сијарто.

Додао је да неће бити напретка у разговорима уколико се не уваже интереси Мађарске.

- Ми који одговарамо мађарском народу, не можемо да прихватимо приједлог који ће угрозити грађане и привреду Мађарске - нагласио је мађарски министар спољних послова и спољне трговине.